Julebrev 2011

KÆRE MEDLEMMER.

Så kalder tasterne atter. Dagene er blevet korte, mørket har sænket sig, og vi nærmer os hastigt årets sidste dag. Snart er det jul, men inden er det tid til årets sidste nyhedsbrev, med en lille fortjent bid af Sydafrikas solrige dejlige varme.

Det er mig som altid en stor glæde at skrive nyhedsbrevet og denne gang ikke mindst, for vi lægger ud med et sprudlende livsbekræftende fotografi fra Daily Dispatch, den daglige lokale avis i East London.

Billedteksten lyder:

HISTORIE TIME: Den 92 årige Mama Tofu fortæller en historie til nogle Grade R børn fra Clarendon Preparatory School. Børnene har brugt den sidste uge til at lære om Xhosa folkets mennesker og kultur og de havde en mulighed for at komme i skole den sidste dag iført traditionelt Xhosa tøj. Børnene fik serveret almindelig Xhosa mad, lærte flere klassiske Xhosa danse og udfoldede sig muntert i samvær med Mama Tofu og børnene fra hendes landsby: Mooiplaas.

 

Den 92-årige Mama Tofu fortæller en historie til nogle Grade R børn fra Clarendon Preparatory School. Fotograf: ALAN EASON 28/10/11. [Avisen Daily Dispatch har givet AMATOLA FONDEN en særlig tilladelse til at bringe billedet af den vitale gamle dame.]

 

15.000 kr. fra eksterne fonde.

Bestyrelsen tog i forsommeren et initiativ til at ansøge en række store danske fonde om tilskud til årets UPC julelejr på Hobbiton. Det blev til en række venlige afslag, men i to tilfælde var reaktionen positiv. J. L. Lauritzen Fonden bevilgede os 10.000 kr. og BUPL (Børne-og Ungdomspædagogernes Landsforbund) bevilgede os 5.000 kr. Vi kunne selv lægge 7.000 kr. oveni, hvilket qua en gunstig vekselkurs (0,6873) gjorde, at vi i begyndelsen af december kunne overføre ZAR 30.000 til Hobbiton til delvis dækning af UPC julelejren. Beløbet udgør ca. 45 % af de samlede driftsudgifter. Resten forventes doneret af lokale sydafrikanske fonde.

 

Hobbiton-on-Hogsback

 

J.L. Lauritzen Fondens informationsmedarbejder: Kamilla Søgaard skrev følgende om AMATOLA Fondens projekt i et nyhedsbrev på hjemmesiden: lauritzenfonden.com.

Lejrskoleophold for Sydafrikas fattigste børn

En lille dansk humanitær forening gør en kæmpe forskel for udsatte og underprivilegerede børn i Eastern Cape provinsen i Sydafrika.

Ifølge FN’s børnerettighedskonvention har alle børn ret til at lege. Men derfor er det desværre langt fra alle børn, der har muligheden for frit at gøre det. Især ikke hvis man er gadebarn eller forældreløs i et af Sydafrikas fattigste og mest afsondrede områder, hvor hverdagen ofte byder på barske udfordringer og ubehagelige oplevelser.

Foreningen Amatola blev stiftet i 2004 og er ikke stor i størrelse, men stor af velvilje. Gennem midler foreningen indsamler fra medlemmer og fonde, støtter de forskellige sociale projekter i Sydafrika.  Fondens administration og bestyrelse er 100 % frivillig og derfor går alle midler ubeskåret til hjælpearbejdet i Sydafrika. Foreningens mål er at kunne sende mere end 250 fattige og forældreløse børn på en 7-dages friluftlejrskole på centeret Hobbiton on Hogsback, der er beliggende i et naturskønt område tæt ved landsbyen Hogsback. På lejrturen vil børnene have mulighed for endelig at lege frit, bruge naturen og udfordre sig selv og hinanden. Rapporter fra tidligere lejrture slår fast, at der ingen tvivl er om, at børnene går fra turene beriget med oplevelser for livet og brugbare redskaber i deres fremtidige tilværelse. Forhåbentlig vil mange flere børn kunne få denne mulighed gennem Amatola Fondens store indsats.

Lauritzen Fonden har støttet dette gode projekt med 10.000 kr. og ønsker Amatola Fonden alt mulig held og lykke med deres arbejde for børnene i Eastern Cape.  

 

Hobbiton-on-Hogsback

 

Bestyrelsesmedlem Niels Jørgen Dinnesen havde udviklet ansøgningsteksten til fondene. Den kan i sin helhed ses på vores hjemmeside.

Vi bad Josh Paton skrive en supplerende tekst om ”Velfærdsorganisationen Hobbiton”. Teksten blev brugt i sin originale engelske udgave som et bilag til ansøgningen. Her er Josh´s tekst:

”Hobbiton startede i slutningen af 2. verdenskrig, som et asyl for forældreløse soldaterbørn. Oprindeligt blev stedet etableret som et børnehjem, men over tid udviklede Hobbiton sig at blive et friluftscenter, hvor der afholdes lejrskoler for børn fra den østlige del af Kap provinsen (Eastern Cape). Udover skolebørn modtager Hobbiton også børn fra kirkelige og verdslige velfærds-organisationer samt de sociale myndigheder i storbyerne, der sender asyl- og børnehjemsbørn på ferieophold i den skønne natur.

Aktiviteterne under opholdet varierer afhængigt af aldersgruppe og tidsramme, men der vil altid være team building, miljøundervisning og personlige udviklingsøvelser, der indgår som en integreret del af de forskellige fysiske aktiviteter, der spænder lige fra orienteringsløb til vægklatring, reb-bane, rappelling, boldspil, flådesejlads, nattevandringer, camping m. m.

Hobbiton afholder, finansieret af donationer fra eksterne fonde lejrskoler for marginaliserede børn fra storbyerne East London og Grahamstown. To gange årligt afholdes 2 store lejrskoler (240 børn i alt) og 2 mindre lejrskoler (60 AIDS ramte børn i alt).

På alle lejrene for de marginaliserede børn fokuseres især på udvikling af livsfærdigheder. Undervisningsemnerne er for eks. prævention mod AIDS, demokratiforståelse, konfliktløsning, miljøforståelse og samarbejde. De fleste af børnene har aldring været udenfor deres (slum) kvarterer, der ofte er præget af en alkoholiseret, rå livsform. En dyb fattigdom er vilkåret for de fleste og derfor er blot en uge med frisk luft, god mad og trygge omgivelser af stor værdi for de forhutlede børn. Nogle gange er bare det at spille fodbold på rigtigt græs, se et dyr æde, at plukke et æble, sove i en rigtig seng eller benytte et toilet med træk og slip fuldstændig uanede muligheder for dem. Deres forbløffelse og glæde er overvældende”.

 

Hobbiton-on-Hogsback

 

Et hul i jorden i Lesotho.

Vi sendte i eftersommeren en donation på ZAR 11.000 til 6 børnetoiletter til Malealea i Lesotho. Toiletterne skal opstilles ved 6 små børnehaver, hvor børnene hidindtil har besørget i det fri. Lederen af vores samarbejdspartner: Malealea Development Trust, Mrs. Marion Drews skrev følgende, rørende takkebrev til os:

”Kære Ib. Jeg håber, du har det godt og at efteråret endnu ikke er alt for køligt hos jer.

Jeg synes, at du skal have at vide, at toiletprojektet udvikler sig meget godt. Vi undersøgte mulighederne lokalt for at få børnehavetoiletterne fremstillet netop som vi syntes, de skulle være og resultatet blev meget succesfuldt.

Jeg tror faktisk, at det er de første toiletter af denne type her i Lesotho. De er midlertidigt opstillet i gården udenfor vort kontor. Her står de indtil de nødvendige forberedelser ude ved børnehaverne er udført af forældrene. Det er primært at få gravet et dybt hul og sekundært etablering af 4 hjørnestolper som fundament for toiletbygningen.

Alle der kommer til kontoret er meget imponeret af de små toiletbygninger og jeg medsender et foto for dig at se på. Toiletsædet består af 4 ”børnestørrelse huller”. Det ser sødt ud og samtidigt meget nyttigt. Vi er utrolig taknemmelige, Ib. Mange tak til AMATOLA Fonden endnu en gang for denne vidunderlige gave. De bedste ønsker / Marion.”

 

Tilsynsbesøg på medlemsrejsen.

Foreningens Medlemsrejse, der blev afviklet i november, besøgte både Hobbiton og Malealea. Med på rejsen var blandt andre Tom Onsberg Henriksen og hans kone Ingeborg. Tom har sendt os denne beskrivelse af besøgene. Det er Toms billeder der følger teksten.

 

Beretning fra medlemsrejsen 2011.

 

Hobbiton.

Under besøget i Hogsback skulle vi selvfølgelig en tur til Hobbiton. Josh hentede os om morgenen på Hotel Arminel. De fleste af os gik en dejlig tur gennem skoven op til Hobbiton. Undervejs fortalte Johs os hvordan de brugte skoven som oplevelses- og teambuildingsted. Mange af de unge havde aldrig prøvet at færdes i naturen og slet ikke om natten.

 

 

Efter ankomsten til Hobbiton ventede der os en lille teambuilding- opgave med at lave pandekager. Mænd og kvinder i hver sin gruppe / team. Det lykkedes rimeligt godt for begge hold. Og så var vi klar til frokosten.

Efter en dejlig frokost hvor vi fik den traditionelle Bobotie ret fortsatte Josh og hans assistenter med at fortælle om og inddrage os i deres mange teambuildings- og udviklingsaktiviteter, der er med til at styrke de unges samarbejde og opfattelse af dem selv. Vi kravlede på tov- og forhindringsbaner, Kørte med svævebaner, firede os ned fra høje platforme og andre ”halsbrækkende” aktiviteter.

 

 

Til sidst kørte Josh os tilbage til hotellet i den gode gamle Hobbiton Mercedes bus. Det er en oplevelse at bumpe rundt i den på de smalle veje.

 

Malealea.

Det var et storslået syn der mødte os sidst på dagen, da vi i Lesotho kørte gennem ”Gates of Paradise Pass” på vejen til Malealea Lodge.

 

 

I Malealea boede vi i hytter, men det er landsbyerne med deres indbyggere af småbønder, handlende, turistguider, hyrder og det smukke landskab, der betog os.

Vi blev delt op i fire grupper, der fik hver sin unge engelsktalende ”guide”. De gav os et faktisk indblik i deres landsbyliv og levevilkår. Butikken, markedsboderne, deres private huse med grønsags-, korn- og majsmarker. Udnyttelsen af stedes planter til naturmedicin. Den lokale ølbrygmester, der altid havde et godt tilbud, da det var hans fødselsdag. Se deres kirkegårde, / gravpladser og høre om deres begravelsesritualer, besøge deres museum og få historien om hyrdernes vilkår. Og endelig at besøge den lokale børnehave, hvor børnene sang for os.

 

 

Senere var vi på en lille ridetur ud til en lokal bonde, Musi, der har arbejdet med bedre metoder til at forbedre høstudbyttet, dyrke nye sorter / afgrøder, samt sidst men ikke mindst at genoprette sine marker efter jorderosion pga. voldsomme regnskyl. En samlet gruppe red af sted.

 

 

Amatola fonden støtter både et unge mødre projekt og et latrin projekt for skolebørn via ”Malealea Development Trust”. Vi havde alle ca. 6 kg. børnetøj doneret af ”petit Nord” og privat fremstillede / donerede patchworktæpper med til uddeling blandt de unge mødre. Marion fra Malealea Development Trust havde samlet de unge mødre, vi havde fordelt al børnetøjet på store borde, så alle mødrene kunne vælge tøj til deres babyer. Det var en stor oplevelse, at se mødrenes omhu med at vælge tøj ud fra deres og babyernes behov. Efter uddelingen sang vi en engelsk udgave af ”Nu falmer skoven trindt om land” og mødrene kvitterede med en lokal sang.

 

 

Marion tog nogle af os med ud til en skole fra latrinprojektet. Vi havde en del blyanter og penalhuse med til skolerne. På skolen så vi deres nye børnelokummer. Latrin projektets formål er at fokusere på hygiejneundervisningen af børnene. Det var en stor oplevelse at møde børnene og høre deres lærere fortælle om den forældreopbakning, der var for projektet.

Et andet lokalt projekt i Malealea er ungdomskoret ”Malealea City Chorale” og bandet ”Sotho Sounds” af hyrdemusikere. Sotho Sounds har lige spillet på WOMEX festivalen i København. Hør dem på www.sothosounds.org.

 

Malealea Development Trust.

Tilbage i Danmark igen modtog vi dette takkebrev fra Malealea.

”Kære Louise, Ib og den danske besøgsgruppe. Dette brev for at sige Jer meget stor tak for jeres besøg hos Malealea for nylig. Det var en stor glæde at se jer igen og vise jer, hvordan jeres gode donation er anvendt. Vi takker AMATOLA Fonden for det søde og dejlige børnetøj og tæpper I havde medbragt til småbørnsmødrene. Det vil virkelig gavne de små i den kommende bidende vinter. Pas godt på jer selv. Jeg håber ikke, at vinteren bliver alt for kold oppe hos jer. Vi har stadig ikke fået noget regn hernede. De bedste ønsker / Marion Drew”

 

De 16 varme patchworktæpper var syet og doneret af Irma Jacobsen, der tidligere

gennem mange år har ladet Tjernobyl børn få glæde af sit dejlige håndværk.

 

Petit Nord – gavmildhed også i 2012.

På Marions hilsen svarede Jane Dencker Larsen, Petit Nord, således:

Tusind tak for jeres brev og for hilsen fra Marion. Det er dejligt at høre at I havde en god tur og at tøjet gjorde gavn, det glæder mig meget. Vi har en kasse pakket til jer til jeres næste tur til Afrika med frotte jumpsuits, skindhuer og små skind sko. Men da jeg jo ved at I lige er kommet hjem, så skal I jo nok ikke lige bruge det indenfor den nærmeste tid. Men nu ved du at det står her og så kan i bare sige til, når det passer ind for jer at hente det.

1000 tak til Jane for tøj og til Irma for tæpper

 

Babysvøb og varmt nattøj fra Petit Nord

 

2 unge frivillige til Hobbiton efter jul.

Vi har igen formidlet frivillige hjælpere til Hobbiton. Denne gang er det to unge kvinder fra Næstved: Josefine Folman Hansen og Simone Folkvard Petersen. De har begge afsluttet deres grunduddannelse på Handelsgymnasiet i juni denne sommer.

 

Simone Petersen (tv) og Josefine Hansen (th)

 

Simone og Josefine flyver til Sydafrika 10. januar og forventes tilbage i Danmark i begyndelsen af maj. Vi skriver naturligvis om deres ophold i sommerbrevet.

 

Desmond, Sue, Sebastian & Josh.

Josh kone, Sue Paton er præst i en af de anglikanske kirker i Grahamstown. Ved højmessen en ganske almindelig søndag deltog biskop emeritus: Desmond Tutu i gudstjenesten. Bagefter blev familien Paton foreviget udenfor kirken sammen med den lille, store mand.

 

 

Læs i øvrigt mere om Desmond Tutu i Ib´s News.

 

Glædelig Regnbue Jul og Godt Nytår til AMATOLA FONDENS kære medlemmer.

Det var så løst og fast om det halve år der er gået, siden I sidst fik et nyhedsbrev.

Må julefreden nu sænke sig over jer og må jeres fromme ønsker blive gavmildt opfyldt.

Mit største juleønske er, at I skynder jer at bruge girokort eller netbank til at forny jeres medlemskab.

Husk: For 365 kr. kan vi opfylde så mange, mange ønsker for små og store, der intet har i det Sydafrikanske.

Her er lidt nyttig information vedr. hvordan I lettest kan komme af med penge:

Ved netbank overførsel er kontoen 1957 - 7557 225 131

Ved indbetaling på girokort +73 - kontonummer:  82866248

 

Husk også:

Det der for alvor adskiller vores forening fra andre fonde – især de store, er følgende:

ALLE indtægter går ubeskåret til vores donationer.

Udgifter til porto, print og anden administration betales af Margré & CO.

ALLE i bestyrelsen arbejder vederlagsfrit.

Kaffe til bestyrelsesmøder betales af fru Margré.

Foreningen lever kun i kraft af den opbakning de menige medlemmer yder.

Derfor er det 100 % vigtigt med fornyelse af kontingentet.

Af og til er forslaget om en hævelse af kontingentet fremsat.

Bestyrelsen er imidlertid af den opfattelse, at enhver kan indbetale større beløb end mindstetaksten på kr. 365, hvis de måtte ønske det og har mulighed herfor.

Vi takker for alle bidrag. Små som store.

 

E-mail.

Vi får af og til opfordring til, at vi benytter e-mail til udsendelse af nyhedsbrev. Det er jo en vældig prismæssig besparelse.   Har I en e-mail adresse, og vil I gerne have nyhedsbrevet udsendt elektronisk, så send os den gerne. Men husk samtidig også at meddele os, hvis / når adressen ændres.   På vegne af bestyrelsen ønsker jeg alle en glædelig velsignet regnbue jul.

Ib / formand

AMATOLA FONDEN    

 

INDKALDELSE TIL GENERALFORSAMLING

Foreningens ordinære generalforsamling afholdes:

Lørdag, den 18. februar 2012 kl. 12.00-15.00 på Brobjergskolens lærerværelse

(Brobjergskolen ligger på Frederiks Allé 20, 8000 Århus. Det er den gamle gulstens bygning lige overfor hotel SAS Radisson og Rådhusparken. Skråt overfor Musikhuset og Kunstmuseet AROS. Der er parkering foran hotellet. Både over og under jorden. Banegården ligger 5 min. derfra på gåben)

 

Dagsorden:

Frokostbuffet m. sild, lun fiskefilet, rullepølse og brie. Kr. 60. inkl. en snaps til silden. Vand, øl og vin kan også købes.

 

1) Valg af dirigent

2) Valg af referent

3) Formandens mundtlige beretning ledsaget af billeder fra Sydafrika

4) Kassererens mundtlige beretning

5) Valg af bestyrelse. På valg er:

  1. Formanden
  2. 1 menigt medlem
  3. 2 kritiske revisorer
  4. 3 suppleanter

6) Forslag til fremtidig virksomhed

7) Indkomne forslag (skal gerne være bestyrelsen i hænde senest den 05.2.2010)

8) ”Afrikansk lotteri”

9) Evt.

 

 

Ad. 8.

MARGRÉ & CO har til AMATOLA FONDEN endnu engang skænket et unikt kunstværk.

Kunstværket er fremstillet i fladstingsbroderi udført i den specielle Tsonga og Shangaan kunsthåndværkstradition. Broderiet er udtryk for en ældgammel kulturtradition udført af kvinderne i den nordlige del af Sydafrika. I dag forsøger kulturprojektet ”KAROSS” at understøtte, fastholde og videreudvikle kunsthåndværket.

Formanden har selv udvalgt og hjembragt kunstværket og det udloddes indrammet i en meget smuk sort pas partout.

Det håndbroderede kunstværk udloddes og overskuddet fra det ”Afrikanske lotteri” går ubeskåret til vore sociale engagementer i Sydafrika og Lesotho.

Lodderne koster pr. stk. 100 kr.

De kan enten købes på generalforsamlingen eller indbetales sammen med kontingentet for 2011 på 365 kr.

Deltagelse i lotteriet betinges naturligvis ikke af deltagelse i generalforsamlingen.

Af hensyn til bordopstilling, frokostbuffet og kaffebrygning beder vi om, at man tilmelder sig på et hyggeligt postkort, ved hjælp af telefonen på 60 66 99 84 eller på mail info@amatola.dk – senest den 05. februar – hvis man ønsker at deltage i generalforsamlingen.

Vi håber på stort fremmøde.