Julebrev 2007

Kære gode medlemmer.

Så kalder penneskaftet atter. Dagene er blevet korte, mørket har sænket sig, og vi nærmer os hastigt årets sidste dag. Snart er det jul, men inden er det tid til årets sidste nyhedsbrev, med en lille fortjent bid af Sydafrikas solrige varme.

I nyhedsbrevet kan I traditionen tro læse om AMATOLA FONDENS virksomhed siden sidst. I vil kunne læse om:

Medlemsstatus.

I skrivende stund har foreningen 267 medlemmer. Det er flot, og jeg takker hver og en af jer for støtten til og troen på vores fælles projekt. Vi hører ikke til blandt de store foreninger. Vi lever i al ubemærkethed, og vi trækker ikke 750.000, hvis vi skifter formand. Vi er vågne og ikke dovne. Og vi løser i fællesskab en meget vigtig opgave i et land, hvor mange har ufattelig meget, men endnu flere fornedrende lidt. Tak.

Et blik tilbage.

Hobbiton har også i år fået hovedparten af vores midler, selvom de små gymnaster i Western Cape også fik en bid af kagen. Hele 2 store lejre for underprivilligerede børn er det blevet til og sammen med dem, ekstra midler til afholdelsen af den AIDS-lejr, vi beskrev i sommerbrevet. Det er en stor, stor glæde at tænke på, at i 2007, var næsten 300 glemte, vingeskudte, syge, forladte eller skævvredne børn på socialt lejrophold hos Josh & hans frivillige team på Hobbiton. Udelukkende på grund af vores støtte. De sanitære forhold er forbedret i lejren og nyt supplerende service er anskaffet for den ekstraordinære indsamling lavet af gæsterne på MARGRÉs rundrejse i januar i år.

Josh var bevæget, da han takkede for vores indsats ved et arrangement den 28. oktober. Det var smukt timet. Tænk Jer, da Danmark forlod sin sommertid og gav sig det begyndende mørke i vold, takkede Josh os for at bringe lyset, troen og håbet til Hogsback. Her er et citat fra den takketale han holdt, da han havde modtaget checken på 43.000 Rand til afholdelse af julelejren. Den finder sted i disse dage.

”Sydafrika blev genfødt i 1994 og nationen er vedvarende herefter blevet kaldt det ”Nye Sydafrika”. Ærkebiskop Tutu døbte Sydafrika ”Regnbuenationen” på grund af den farverige kulturbredde nationens indbyggere har. Selvom AMATOLA FONDENS medlemmer ikke officielt er borgere i ”Regnbuelandet”, så udnævner jeg Jer hermed til de-facto æresborgere af vores land på grund af Jeres helt særlige egenskaber: omsorg, generøsitet og fremtidstro. Enkosi kakhulu uAmatola Foundation. Enkosi kakhulu bahlobo ban. (Hjertelig tak Amatola Fonden. Af hjertet tak, venner).

Kik engang på vores hjemmeside www.amatola.dk og se nogle af de billeder, der blev taget under sommerlejren. Det handler om samvær, nærvær, hjerte, og fasthed. Billedet af Josh og børnene på vandring i bjergene illustrerer det godt. Det samme gør bålbilledet.

Fra ”Små i Nord til små i syd”.

En generøs og uventet tøjdonation Foreningen modtog midt på året en donation på 3 store sække med helt nyt børnenattøj i bedste kvalitet. Tøjet kom helt ubemærket og uden forventning om reklameværdi fra firmaet Petit Nord og blev afleveret af tredjemand til vores kasserer. Forleden ringede bidragsyderen og tilbød mere tøj fra sidste års kollektion. Det førte til et møde i Herlev hos Jane Decker Larsen, der er direktør for virksomheden. Petit Nord laver ikke kun nattøj til børn, men også fodtøj, huer, vanter, sengetøj og svøb til de allermindste. Petit Nord arbejder målrettet ud fra et værdigrundlag, der i høj grad matcher vores, og for de særligt interesserede kan et besøg på virksomhedens hjemmeside anbefales: www.petitnord.com. Vi drog af sted med mange bugnende poser, og igen var der ingen forventning om genydelse eller specifik modtagergruppe. Både kassereren og jeg smiler endnu ved tanken om det gode møde. Altruistiske mennesker er en guds gave. En del af tøjet er nu delt op i små enheder og lagt i A4 kuverter. Næste MARGRÉ rejsegruppe tager af sted i begyndelsen af januar og ideen er, at hver gæst skal medbringe en kuvert med Petit Nord tøj. Vi kan jo desværre ikke postforsende længere uden at skulle betale høj importtold, hvis forsendelsen indeholder tekstil. Jeg tager selv en god portion med og krydser fingre for, at jeg undgår at løbe ind i en krakilsk fly-skrankepave. Tøjet vil vi overgive ved en kirkeceremoni til de ældre kvinder i Mdantsane menigheden af United Reformed Church of South Africa (URCSA). Mrs. Bashman - den midterste kvinde på billedet - er en dejlig ildsjæl og dertil leder af den sociale indsats i townshippen, og hun vil fordele tøjet - ikke til én institution, men til de organisationer i slumområdet, der tager sig af forældreløse babyer, der er smittet ved fødslen med HIV. Selv i lavstatusområder og i massiv fortvivlet fattigdom er der en hakkeorden. Der er derfor dejligt at tænke på, at tøjet fra Petit Nord vil blive svøbt om det mest udsatte lille liv.

Danske frivillige på Hobbiton.

Den 29. januar om aftenen lander to unge danske kvinder i Johannesburg International Airport, hvorfra de næste morgen begiver sig videre med indenrigsfly til East London. Her venter Josh dem, og herfra går turen over King Williams Town til AMATOLA Bjergene og Hogsback. Maria Liv Claudi Pedersen på 25 år og hendes 2 år yngre lillesøster Julie Claudi Pedersen skal arbejde som frivillige volontører på Hobbiton i 4 måneder. Derefter er det deres hensigt at rejse rundt i Sydafrika, Namibia og Botswana i 2 måneder, hvorefter de 7. august vender tilbage til Danmark og studierne.

Maria læser antropologi på Århus Universitet. Hun har netop afsluttet sin bachelor med en opgave om integration af etniske grupper i Danmark. Inden hun læser teoretisk videre kaster hun sig over det praktiske feltarbejde som ulønnet instruktør på Hobbiton. Både Maria og Julie er særdeles rejsevante, deres unge alder til trods. Julie, der påtænker at starte på Æstetik- & kulturstudiet efter opholdet i Sydafrika, har rejst i Asien og er netop hjemkommet fra Argentina. Maria har været på feltarbejde på et missionærhospital på Filippinerne, og så er hun helt fra den tidlige ungdomstid vant til at deltage i humanitært socialt arbejde. Hun blev tidligt medlem af Red Barnet Ungdom, og sideløbende med studierne har hun arbejdet i et af de mest belastede boligområder i Århus, i en klub hvor anden generations danskere, især drenge og unge mænd, kommer. Hun kan lide kontakten med unge, og hun har ingen besvær med at træde fast i karakter og sætte grænser, når det kræves.

At Maria hørte om Hobbiton, var lidt af et tilfælde. Hun har et bijob i en isbar, og en dag overhørte en tilfældig gæst en samtale mellem Maria og isbarens indehaver. Maria fortalte om sit studie og om sine fremtidige jobplaner indenfor praktisk organisationsarbejde. I den forbindelse nævnte hun, at hun gerne ville til Afrika som volontør, inden det videre studieforløb. Det fik gæsten til at blande sig i samtalen og hun fortalte begejstret om Hobbiton, hvor hun selv, via vores netværk, havde arbejdet som ulønnet instruktør. Og det var optakten til, at jeg en dag havde Maria i telefonen. Jeg er sikker på, at Maria & Julie vil tilføre Hobbiton mange ressourcer gennem foråret. Og jeg ved, at de begge vil få oplevelser for livet i Sydafrika.

Den gavmilde medlemslodtrækning.

Fru Fortuna har trukket lod om 5 gaver med relation til Regnbuelandet, og traditionen tro er alle præmierne skænket af MARGRÉ & CO. Posten er allerede på vej med gaverne bortset fra Diana Grahams ikon. Det bringes først til Danmark i slutningen af januar af undertegnede og sendes derefter sporenstregs til sit nye hjem.

1. ”Sacred Forest Icon” – et kunstværk af Diana Graham

I forbindelse med et besøg hos kunstneren Diana Graham og ”The Eco Shrine” på Hogsback i november indkøbte MARGRÉ også i år et personligt kunstværk, som Diana i disse dage er i færd med at male specielt til AMATOLA FONDEN. Det er et trefløjet ikon, nærmest en lille altertavle, bemalet på træsorten Yellow Wood. Dianas motivkreds tager altid udgangspunkt i naturen omkring Hogsback og bjergmassivet. Med kunstværket følger et signeret brev fra kunstneren, der beskriver motivet.

Vinderen blev: Ane Marie Jørgensen, Odense S.

2. Goodmorning Africa - et signeret originalt tryk af Robert McLean.

Den herboende sydafrikanske maler Robert McLean har lavet et originalt tryk der hedder: ”Good morning Africa”. Motivet er hentet fra Pilanesberg National Game Reserve. McLean, der er en anerkendt ekspressionistisk maler, udtrykker sig i kraftfulde farverige oliemalerier, der ofte har Sydafrikas majestætiske landskaber og vilde dyr som motiv. I dette tilfælde er motivet en meget fin komposition med 2 næsehorn. Illustrationen her viser et par af de stribede og de er ikke fra MATAS.

Vinderen blev: Kirsten & Eilif Rasmussen, Nyborg.

3. En sjælden myte - atter en gang.

Ikke blot Diana Graham er inspireret af hulemalerier og buskmændenes tusind år gamle kultur. Det er også den sydafrikanske forfatter Nola Turkington. Hun har sammen med den sydafrikanske illustrator Niki Daly, lavet en vidunderlig billedbog over én af buskmændenes myter. Den hedder ”Regndansen” og er oversat til dansk af ingen andre end Arthur Krasilnikoff, der gennem et langt liv har arbejdet indgående for at forstå, fortolke og ikke mindst formidle sin viden om dette magiske folk. Krasilnikoff har gennem flere perioder levet sammen med buskfolkene i Kalahari ørkenen.

Vinderne blev: Käte & Lars Bo Jacobsen, Odense S.

4. En skønlitterær fortælling fra Klein Karoo.

”Djævelens dal” af André Brink er en fantastisk bog. En både rå og sandelig fabel, hvor hele spektret af menneskelige egenskaber udfolder sig i et voldsomt opgør med fortiden hos en isoleret gruppe af efterkommere af de Vortrekkere, der for ca. 150 år siden drog mod nord,for at søge efter nyt land. Der venter den heldige vinder en fortættet og magisk læseoplevelse.

Vinderne blev: Elsebeth & Jørgen Sigvardt, Vejrup.

5. En håndmalet lille dug fra Mdantsane.

Xhosakvinderne er virkelig begavet med mange talenter. Især indenfor håndarbejde. De er særligt kendte for deres perlearbejde, der er en central del af deres æstetiske udsmykning. Og de er beundrede for deres form og farvesans. Denne lille charmerende dug fra Mdantsane med en okseblodsfarvet næsehorn, foran den opgående sol på orange baggrund, er et helt igennem klassisk traditionelt xhosaudtryk.

Vinderne blev: Helga Krog & Otto Steen Andersen, Tommerup.

Før nyhedsredaktionen tager over med IB´s News, er her blot tilbage at ønske alle et godt, virksomt og næstekærligt år 2008. Jeg håber og tror, at vi fortsat skal samarbejde.

De bedste hilsner på vegne af AMATOLA FONDEN

Ib Hansen Margré Formand