Ib’s News - Sommer 2013

Ib’s News - Sommeren 2013.

 

Nelson Mandela alvorligt syg

Medens jeg skriver dette er Nelson Mandela indlagt på et militær hospital i Pretoria, hvor han forsøges helbredt for en alvorlig lungebetændelse. Mandela, der er 94 år, har tidligere været indlagt med samme lidelse. Familien, der i blandt hans døtre og hans tidligere kone Winnie udtaler, at den gamle mand er i bedring og at han ”responderer godt” på behandlingen. Mandelas kamp følges overalt i landet, lige fra skolebørn, der udenfor hospitalet synger for deres tidligere præsident, til ærkebiskoppen der beder for den gamle mand, til politikere, der holder vejret og lægger strategi for magtfordelingen i Regnbuelandet, når en bemærkelsesværdig æra ebber ud.

 

 

Undskyld min hovenhed, Sydafrika

Kender I det? Man oplever et eller andet og har en fornemmelse af, at det her har jeg oplevet før. En sådan oplevelse har jeg haft i dag: 4. juni 2013! Et stort flertal i folketinget (alle partier minus DF, LA og Enhedslisten) har netop i dag vedtaget en ny lov der indskrænker offentlighedens adgang til indseende med megen af den information, der udveksles mellem folketingspolitikere og ministre. Man gjorde det på trods af heftige diskussioner i medierne og ikke mindre end 85.000 protestunderskrifter. Og der kom det så: deja vuet. ”Det her har jeg skrevet om tidligere”.

Jeg ledte lidt i arkivet og fandt følgende tekst: (citat) ”I sidste års julenummer skrev jeg bekymret om ANC´s forberedelser til en ny presselovgivning. På trods af indædt modstand hos oppositionen og samtlige sydafrikanske medier vedtog det ANC dominerede parlament i sidste måned en ny presselov med væsentlige indskrænkninger i offentlighedens adgang til information om statens gøren og laden. Herefter kan en minister hemmeligstemple dokumenter og sagsakter efter lyst og behov. I fremtiden vil det blive sværere for demokratiets energiske vagthunde at få fat i de gode ben, mens de høje herrer kan mæske sig ved ”tag selv” bordet bag den nye lovs skærmende gardiner. Når jeg tænker på det skokke tal af skandaler, der er kommet for dagens lys takket være en fri og uafhængig presse, tøver jeg ikke med at betegne den nye lov som en katastrofe.

 

Jeg bringer illustrationen nok en gang. Desværre har vi ikke en dansk ”Zapiro”, der på samme enkle måde kan tydeliggøre, hvad der er på spil.

 

Ja, jeg slog mig på mit selvfede bryst, for vi danskere, der lever i et af verdens ældste demokratier, vi ved jo nok, hvordan bjælken i de andres øje ser ud. Beskæmmet pirker jeg til splinten i mit eget, tårer trille. Jeg erkender, at det nok er på sin plads i det mindste at sige: Undskyld Sydafrika!

 

Gupta!

Kære tålmodige læsere. Nu skal I lære et nyt ord at kende, et ord I med garanti vil komme til at se igen i fremtidige NEWS bulletiner.

Ordet: GUPTA er ikke ”VUPTI – billige hvidevarer” på indisk, men navnet på en stenrig indisk familie med omfattende økonomiske interesser i Sydafrika. Nu til historien. Et yngre familiemedlem af Gupta familien ønsker sit bryllup afholdt i Sun City, den berømte ferieby i udkanten af Pilanesberg National Park. Et par hundrede gæster flyves i jumbo jet fra Indien til Sydafrika, men da maskinen er for stor til at lande i den lille Pilanesberg Lufthavn, opnår inderne på mystisk vis tilladelse til at lande i en tophemmelig militær lufthavn: Waterkloof Military Air Base i nærheden. Og ikke nok med det. Man stiller et halvt hundrede politibiler med blå blink og uniformerede chauffører gratis til rådighed for transporten mellem lufthavnen og Sun City. Arrangementet vakte uvilkårligt opsigt. Det er jo ikke hverdagskost med så mange blå blink i provinsen: Northern Cape. Dernæst bestyrtelse da det kom frem, at jumbo jetten var landet i en militær lufthavn. Så begyndte aviserne at grave i sagen. Hvem var det, der havde givet tilladelserne til landingen og hvem havde stillet politieskorten til rådighed. Først gik man efter mulige ansvarlige ministre. De gode folk havde lært sig ”Pontius Pilatus tricket” og stillede med (nogenlunde) rene hænder. Men hvem har så autoritet til at kunne give de famøse tilladelser? Tja, landets præsident er jo øverstbefalende over militær og politi, så mon ikke tampen brænder der. Med sædvanlig politisk fiflefähigkeit skyndte ANC sig at nedsætte en undersøgelseskommission til at skabe klarhed/uklarhed om spørgsmålet.

 

 

I undersøgelsesrapporterne peger man i vage vendinger mod ”Number One”. At det kan/må være præsidenten understøttes af fortløbende historier i medierne om, hvordan Zuma indirekte gennem sin flamboyante søn Duduzane Zuma er dybt forretningsmæssigt og økonomisk involveret med de tre indiske brødre Gupta, som måske endda på ”mafiavis” har gjort præsidenten så afhængig, at de simpelthen har fremsat et ønske, han ikke har kunnet afslå. Vi ved det ikke endnu, men jeg tør godt love, at det sidste ord ikke er sagt i den sag.

 

Mon BLADERUNNER nogensinde bliver dømt?

 

Tekst: 1. billede: Det ser slemt ud for Oscar. 2. billede: På den anden side, så har vi anklagemyndighedens lange liste over lukkede sager. Det er anklagemyndigheden længst til højre.

 

Den verdenskendte atletiksportsmand: Oscar Pistorius, der deltager i alle internationale atletikkonkurrencer på trods af at begge hans ben er amputeret lige under knæene (under konkurrencerne bærer han specialkonstruerede proteser, deraf øgenavnet ”Bladerunner”), sendte en sen nat en skudsalve igennem en toiletdør og dræbte sin kæreste, fotomodellen Reeva Steenkamp, der befandt sig siddende på toilettet. Skidt var det og mere skidt er det fortsat, for Pistorius påstår, med hjælp af diverse topadvokater, at han er uskyldig, idet han troede, at der var tale om et røveriforsøg, hvor gerningsmanden var trængt ind i huset gennem et højtsiddende toiletvindue. Påstanden er helt hen i vejret, men det forhindrer måske ikke, at Pistorius slipper af krogen, fordi politimyndighederne (ligesom i sin tid med voldtægtssagen mod Zuma) har sjusket med indsamlingen af beviser og præsenteret en udredning som Pistorius advokater, med Kemp J. Kemp i spidsen, er i stand til at skyde ned.

Tvi mig om ikke det ender med en prut uden kugler, dvs. en frifindelse på grund af ”bevisets stilling” når Pistorius sagen, efter flere advokatindsigelser mod formalia, den 5. august 2013 kommer for retten. Ligesom det jo skete i voldtægtssagen mod præsident Zuma i sin tid. Zapiros bedske kommentar er helt på sin plads. Undervejs er der kommet rigtig interessante detaljer frem i sagen, blandt andet at Pistorius er mangemillionær. Pengene er tjent henholdsvis som startgebyrer og sejrspræmier. Manden har, og det er ment positivt, tilsyneladende kunnet gøre sit handicap til en guldgrube. Pistorius har mistet alle sine indtægter siden den ulykkelige hændelse.

 

Sydafrika har mistet sin måske bedste Winemaker

Den anerkendte Winemaker Lowell Joste har solgt sin verdensberømte vingård ”Klein Constantia”, og er flyttet med sin kone og sine to børn + antagelig en velspækket pengekiste til Californien. Jeg har kendt Lowell i mange år og har haft mange gæster med til fornemme vinsmagninger på ”Klein Constantia” og hver gang nydt godt af Lowells imødekommenhed, gæstfrihed og store ekspertise.

 

 

Det er et virkelig tab for Sydafrika, at de nu har måttet sige farvel til deres absolut fornemste winemaker på den skønne vingård ”Klein Constantia”. Se billedet.

 

IB´S GOOD NEWS fra SA

Ind imellem falder den gamle redaktør en anelse i mismod over, at der så langt imellem positive nyheder fra Sydafrika. For det meste handler det jo efterhånden kun om problemer og tilbagegang, svindel og korruption, fup og fidus. Hver eneste gang ville jeg ønske, at dette ikke var tilfældet. At der også var gode opbyggelige historier at kolportere. Fra nu af vil jeg hver gang forsøge at glæde jer, kære læsere, med mindst en positiv nyhed: Her den første!

Cape Town laver et målrettet erhvervsudviklingsarbejde på at gøre byen til Afrikas mode mekka. Den 25.-28. juli afholdes for første gang Cape Town Fashion Fair. Initiativtagere er bystyret og turistorganisationerne. De har indbudt førende modehuse fra hele Sydafrika til at komme og gratis præsentere deres vinterkollektioner. Jeg giver initiativet ”thumps up” og krydser de resterende fingre for, at messen ikke ender som en enlig svale. At de får fodfæste og en udvikling i stil med pendanten: Copenhagen Fashion Fair.

 

 

Og så en lille ekstra godbid. Durban Film Festival, der afholdes for 33. gang i perioden 19. – 29. juli ser ud til at slå alle rekorder med hensyn til deltagelse. Filmfolk og filmkøbmand fra hele verden fylkes i ”Afrikas Cannes” en hel uge og skaber fest, arbejde og god omsætning. Og når vi nu taler om film. Medens dette skrives arbejder filminstruktør Kristian Levring og et filmhold med Mads Mikkelsen i spidsen i og omkring Johannesburg, på optagelserne til filmen ”The Salvation”, en hyldest til den ægte klassiske western. Filmen får premiere i DK i oktober 2014.

 

SA VITS - Hmmm

Den trætte farmer fra Eastern Cape kommer tidligt hjem fra marken en dag og træder ind i soveværelset. Midt i sengen ligger hans kone Beverly splitternøgen, så Sam spørger:

”Hvad er der i vejen”?

”Jeg tror, jeg har fået et hjerteanfald”!

Sam styrter ind i stuen for at ringe efter en ambulance. Der møder han sin søn, der er helt hvid i hovedet. Sønnen siger forskrækket:

”Far far, der står en splitternøgen mand i badeværelset”.

Og ganske rigtigt.

I brusekabinen bag forhænget står Sams bedste ven Khaya, uden en trævl på kroppen.

”At du ikke skammer dig”, råber Sam vredt. ”Her ligger min kære kone med et hjerteanfald, og så render du rundt og skræmmer børnene”!

Det var alt for denne gang, kære læsere.

Hav en dejlig oplevelsesrig sommer og se frem til, at vi vender tilbage med en ny omgang Ib´s News til jul sammen med årets sidste nyhedsbrev.

På Zapiros hjemmeside er en lang liste af publikationer man kan købe. Se hjemmesiden på denne adresse: http://www.zapiro.com/Books.

Der er mulighed for at få et særligt signeret eksemplar, hvis man kontakter forlaget direkte på adressen. Her er forsiden fra den sidste bog fra 2011, med samfundskritiske illustrationer fra aviserne Mail and Guardian, Sunday Times og The Times.

 

        

Med sommerlig hilsen

Ib/formand