Ib’s News - Sommer 2012

Ib’s News - Sommeren 2012.

 

Heksekraft?

7 sorte sydafrikanere fra byen Mpumazi i provinsen Kwa Zulu Natal dræbes af lynnedslag under et voldsomt uvejr. Indenrigsministeren i provinsen, Mrs Nomsa Dube griber den tragiske lejlighed til at markere sig i avisen ”Natal Mercury”. Hun har sat sig for at undersøge om der monstro skulle være en anden forklaring på ulykken end den naturlige. Kan det tænkes at lokale hekse har påkaldt den stærke naturkraft for at hævne sig på deres fjender? Således orienteret udtaler hun til avisen (citat):

”Vi vil iværksætte en undersøgelse og bede Ministeriet for Videnskab og Teknologi forklare, hvorfor det lyner, og hvorfor lynene kun rammer de tidligere undertrykte og aldrig hvide mennesker.  Videnskabsmænd fra ministeriet kan måske hjælpe os med forslag til, hvordan landsbyens beboere kan beskytte sig mod lynnedslag. Mit ministerium har forholdt sig til andre naturkatastrofer, oversvømmelser og ildebrande; mens lynnedslag er noget helt nyt for os”.

Det er et faktum, at der hersker megen overtro og mystiske forestillinger om lynnedslag mange steder i Sydafrika, især i traditionelle landområder. I den nordlige provins: Limpopo dræbes hvert år en snes ”hekse”, fordi de har været under mistanke for at sendt lynene for at straffe deres fjender.

Men hvad så med vi oplyste danskere. Tror vi på hekse? Tja, selv i vore dage er der faktisk sværmeriske grupper her i Danmark, hvis religiøse forestillinger også omfatter troen på hekse og heksekraft. På Christian den IV´s tid brændte man rigtig mange hekse, bl.a. Maren Spliids, der den 9. november 1641 blev dømt til bål og brand ved Riber Ret. Hun skulle angiveligt have brugt heksekraft til at gøre en ripensisk skrædder syg. I perioden 1540 til 1693 (hvor den sidste danske heks blev brændt) omkom ca. 1000 danske kvinder på bålet.

Det halve Danmark samles om et par uger og brænder heksedukker af samtidig med at de afsynger en hyldest til heksens overmand, den kristne frontfigur: Sankt Johannes (Sankt Hans i den forkortede udg.) Tro eller overtro. Tja man ved jo, 7-9-13, aldrig rigtigt vel? Bank hellere et par gange under bordet for en sikkerheds skyld.

 

Har du aldrig set en 70 kr. seddel?

Sydafrika er, som allerede skrevet tidligere i Nyhedsbrevet, i gang med at udskifte de gamle rand sedler med dyremotiver med nye pengesedler med Nelson Mandelas kontrafej som motiv. Sydafrika får sine pengesedler trykt i Sverige og modtog for nyligt en leverance på ZAR 400 mio. Hvor utroligt det end kan være, så viste pengesedlerne sig at være behæftede med graverende fejl. Farven var forkert, størrelsen var forkert og der var rod i løbenumrene. Hele partiet måtte makuleres. Blamagen minder mig om en århushistorie om et andet parti pengesedler, der også måtte makuleres, ganske vist af andre grunde. ”To århusianere, heraf en grafisk designer, beslutter sig for at de vil udnytte nutidens avancerede kopiteknik og trykke en masse falske pengesedler. Grafikeren får ansvaret for alt det tekniske. Nogen tid senere ringer han til sin ven og inviterer ham til at komme og se den første produktion af sedler til en værdi af 70.000 kr. Vennen kommer, men han synes ligesom, at der er et eller andet galt med sedlerne og giver udtryk for sine tvivl overfor grafikeren, der imidlertid fejer usikkerheden af bordet med bemærkningen: Hvad fanden, Kaj. Har du aldrig set en 70 kr. seddel?”

 

Et fly mor, giv mig et fly mor

 

Et fly mor, giv mig et fly mor,

et fly som jeg kan rejse i

med harem*, mor

til London, Rom og Pari(s)

 

 

Mswati III, Swazilands playboykonge har endelig fået et af sine allerstørste ønsker opfyldt. Han har nu ligesom andre ”store” ledere i det sydlige Afrika fået sit eget privatfly. Ganske vist er der tale om en alderstegen DC-9er, men det anslås at maskinen efter en gennemgribende renovering har kostet ca. 130 mio. rand. I Swaziland gisnes der meget over, hvem der mon har finansieret købet. Regeringen i det ludfattige land melder hus forbi og har kundgjort at flyet er en gave fra en udenlandsk  rigmand, der ønsker at være anonym. Ihærdige journalister synes imidlertid at have løst ligningen med den ukendte X. X = den indiske rigmand (og kong Mswatis personlige ven) Mr Sivarama Petla, der er direktør for firmaet Salgaocar Engineers, der meget gerne vil have koncession til at udvinde og eksportere jernmalm fra den værdifulde Ngwenya mine i Swaziland. Efter megen offentlig polemik betegner inderne nu gaven som udviklingsbistand, hvilket har fået mange til at erklære, at hvis dette virkelig er sandt, så havde pengene være bedre anvendt til bøger og udstyr til skolerne på landet; til livsnødvendig medicin til hospitalerne eller i kampen mod en alt for høj arbejdsløshed. DC-9eren er i øvrigt meget brændstofkrævende. Man har beregnet at en tur fra Swaziland til Johannesburg og retur koster nogenlunde det samme som Amatolas sommerlejr for 150 slumbørn i Eastern Cape, nemlig 70.000 rand. Det er forholdsvis dyrt at bruge mobiltelefonen i Swaziland. Det er der en forklaring på. Det store sydafrikanske mobiltelefonselskab MTM har, via sit søsterselskab: MTM-Swaziland, monopol på mobilnettet i Swaziland og hans kongelige højhed ejer personligt 10 % af aktierne i A/S MTM- Swaziland og premierministeren ejer 4 %. Sådan! Mon ikke Mswati fik de 10 % forærende, dengang MTM fik monopolet.

Note: *Mswati III´s harem omfatter nu 14 koner af forskellig alder, højde og drøjde. Men samme farve!

 

Præsident Zumas ”Jomfrutrøster” udstillet som kunst

Goodman Art Gallery i Johannesburg afholder i øjeblikket en maleri-udstilling med titlen: ”Hail to the Thief II”  (Hilsen til Tyven II). På et af malerierne har kunstneren: Brett Murray malet præsident Zuma med en halvt erigeret penis strittende ud af buksegylpen.

 

 

 

I første omgang vakte billedet kun opmærksomhed i Goodmans relativt begrænsede kundekreds, men så skete der noget, som fik både galleriet og kunstneren til at klappe i deres små hænder. To af Zumas mangfoldige døtre og broderen Michael gik, efter at have set den lidet flatterende fortolkning af faderens ”hemmelige våben” ud i offentligheden (og til ANC) med en skarp kritik, hvori de karakteriserede det respektløse maleri som hæsligt og nedværdigende og en skamplet på både faderen, demokratiet og afkommet.

 

 

Herfra tog så ANC over. Man lyste udstillingen i band og indbragte fluks en anmodning til retten om at få udstillingen lukket jævnfør den nye presseetiske lov. De anklagede: Goodman Art Gallery og kunstneren Brett Murray forsvarer sig med, at de har en grundlovssikret ytringsfrihed.

En ung ANC aktivist har opnået herostratisk berømmelse efter at han, angiveligt på eget initiativ, listede sig ind i Goodman Art Gallery, hvor han angreb maleriet med sort maling, der blev tværet ud over Zumas blottede lem.

Fundamentalistiske medlemmer af Baptistkirken er gået totalt grassat i forargelse. De fromme folk er gået ud i offentligheden med et forslag om, at dødssynderen Brett Murray skal stenes til døde. En anden mulighed kunne være, at de fromme blev jaget hjem og pålagt at skrive følgende citat fra bibelen (Matt. Kap 5, vers 29) 100 gange: ”Hvis dit højre øje forarger dig, så riv det ud og kast det fra dig; thi det er bedre for dig at miste et af dine lemmer end at hele dit legeme kastes i Helvede”.

 

 

"På vegne af mine 4 koner, mine 22 legitime børn, de 13 børn efter sidespring - øh, eller er det 14, og på vegne af mine utallige elskerinder, udtrykker jeg min vrede over at blive malet som en kurtiserende skørtejæger". 

 

Som tidligere omtalt prøver præsident Zuma ved rettens hjælp at få (Sunday Times, Mail & Guardian samt IBS NEWSes hoftegner) Zapiro dømt til at lade være med at tegne ham i bruserudgaven. Om det lykkes får vi at se den 25. oktober 2012, hvor sagen behandles ved retten i Johannesburg. Zapiro har selvfølgelig barslet med et par satiriske kommentarer til malerihalløjet. Fortsættelse følger i julebrevet.

 

Den sørgelige næsehornsføljeton

4 parkbetjente fra Kruger National Park blev arresteret for nylig. De mistænkes for at stå i ledtog med velorganiserede krybskyttebander, der alene i de 2 første måneder af 2012 ombragte ikke mindre end 180 næsehorn (værdi af det pulveriserede horn: 63 mio rand). Danskeren Holger Jensen, storvildtjæger og jagtrejsearrangør, bosiddende i Pretoria har følgende kommentar til problemet i sit seneste nyhedsbrev fra Sydafrika.

 

 

Fugl: "Krybskytter!" - Næsehorn: "Ja, jeg ved det. Og den værste slags: Parkbetjente!"  

 

”Problemerne med krybskytteri i Sydafrika hænger ikke blot sammen med en øget efterspørgsel fra nyrige borgere – især i Vietnam og Kina, men også med det generelle forfald, som vi oplever i Sydafrika, når det drejer sig om den offentlige sektor. Som i mange sektorer er der også i Kruger Parken og i andre naturområder, sket det, at velkvalificerede (ofte hvide) medarbejdere er blevet udskiftet med politiske kammerater, der holder evindelige konferencer og møder, men som har mistet kontrollen med hvad der rent faktisk foregår ude i bushen. Samtidig har korruptionen internt i parkerne nået nye højder, og når man i panik ansætter 150 vildtbetjente i Kruger Parken, så er der dermed faktisk yderligere 150 potentielle informanter, som med SMSer og bushtelegrafen kan advare krybskytterne om forestående aktioner”.

 

SA vits

Julius Malema, den nu detroniserede formand for ANC Youth League, opfattes just ikke som ”den skarpeste kniv i skuffen”, eller ”den hurtigste knallert på molen”. Det kommer der mange Århus.. øh Malema vitser ud af. Her er en af de seneste.

Malema går på bar med nogle af sine svirevenner for at drikke et par øl eller 22. Hen ad de små timer tilkalder han tjeneren og beder om regningen. Tjeneren vender tilbage med regningen hvorpå selskabet er noteret for følgende:

En stærkt fortørnet Malema anråber tjeneren og beder om en forklaring:

”Tjener! Hvad er dette? Er du ude på at snyde mig. Jeg har sagt, at jeg vil betale for mig selv og mine kammerater, men ham der Total, han må sgu selv betale. Jeg har ikke inviteret ham, og desuden ved jeg, at han ejer en masse tankstationer over hele Sydafrika. Han har sgu penge nok”.

 

Med sommerlig hilsen Ib/formand