Ib's News - Sommer 2009

ib's news - sommeren 2009.

Virkeligheden overgår fantasien.

Jacob Zuma sidder i dag i stolen som Sydafrikas præsident, men den gamle redaktør sidder i sin stol med røde øren. Efter gennem årene at have forsvoret at en notorisk voldtægtsmand og gennemkorrupt politiker kunne blive valgt til landets højeste embede måtte jeg den 21. april 2009 erkende, at netop det kan man altså godt i Sydafrika. Første skridt på den lange vej til toppen blev taget på det berømte/berygtede ANC årsmøde i Polokwane i december 2007. Her vandt Zumafløjen over Mbekifløjen og Zuma blev formand for ANC. Han gik straks i gang med at rense ud og fjerne alt og alle, der stod i vejen for hans store ambition. Mbeki røg ud i kulden og fagforeningsmanden Mothlande blev indsat som ”skygge” præsident til at holde sædet varmt til Zuma.

Mothlante nåede i det års tid han havde posten, at gøre en del af det beskidte arbejde for Zuma. Han sørgede for at bagmandspolitiet (Scorpions) blev opløst som en selvstændig, uafhængig politienhed. Den suspenderede chef for anklagemyndigheden: Pikoli, blev på trods af en stærk anbefaling fra en uafhængig undersøgelseskommission ikke genansat, men tværtimod afløst af en nyttig idiot, der efter at have gransket anklagerne mod Zuma nåede frem til det resultat, at bagmandspolitiets materiale var for tyndt, og at der ikke var grundlag for at tiltale Zuma for noget som helst. Så var vejen makadamiseret for Zuma, der efterfølgende kørte derudad og sikrede ANC en komfortabel valgsejr, på trods af lidt uro på bagsmækken, hvor en lille Mbeki loyal udbryder-gruppe, i det nydannede sorte parti COPE, kæftede op.

Valgets resultat: Nok, men ikke godt nok.

ANC fik ikke mindre en 66 % af stemmerne. Lige så mange som ved de foregående valg, men gudskelov ikke de to tredjedele, der skal til for at ændre forfatningen. ANC har 264 ud af 400 pladser i det nye parlament. Det største oppositionsparti DA (Demokratic Alliance) fik 17 % af stemmerne og 67 pladser i parlamentet. Udbryderpartiet COPE (Mbeki loyalister) fik 7½ % og 30 pladser. Høvding Butulezis ”Inkatha” parti nærmer sig spærre- grænsen. De fik kun 4½ % og 18 pladser. ANC vandt lokalvalgene i 8 af de 9 provinser. Undtagelsen er Western Cape, hvor det hvidt dominerede DA sammen med andre oppositionspartier tilbageerobrede majoriteten. Helen Zille er ny regeringsleder i Western Cape.

Så kysk som Cæsars hustru?

Kommentarerne til valget af Zuma har været mangfoldige. Her er en af de mere interessante. Den kommer fra redaktøren af avisen Daily Dispatch: Mr David Dalling. Han er, ligesom mere end 50 % af Sydafrikas befolkning, overbevist om at Zuma vitterligt har svindlet i stor stil, men, siger han så, det er der så mange andre, der også har og alligevel er blevet valgt til ledende poster. Tag for eks. den italienske premierminister Silvio Berlusconi, der skamløst har udnyttet sin position som regeringsleder til at begunstige dele af hans vidtforgrenede forretningsimperium.

Dalling er overbevist om, at netop fordi Zuma har haft ørerne i maskinen, vil han i fremtiden være mere kysk end Cæsars hustru og således ikke risikere at skabe mistanke om urege lmæssigheder i varetagelsen af det høje embede. Dalling forventer endvidere at Zuma fremdeles vil tænke sig om mere end én gang, før han falder for fristelsen til at demonstrere sine potente evner som Zulu kraftkarl.

Det rinder den lille historiker in spe i hu, at skulle han nu alligevel bukke under for ustyrlige lyster, ja så vil han være i fornemt selskab med mindst et par tidligere amerikanske præsidenter, hvoraf den ene (BC) led af det såkaldte ”cigarsyndrom”, mens den anden (JFK), som Gud og hver mand ved, havde ualmindelig svært med at styre lynlåsen.

Tutu får gave efter nej til Lama.

D´herrer nobelpristagere: Frederik Wilhelm de Klerk, Nelson Mandela, Desmond Tutu og Dalai Lama havde planlagt at holde en højt profileret fredskonference i Johannesburg den 27. marts 2009. Så sent som 24. marts aflystes konferencen af de sydafrikanske arrangører som en protest imod, at Sydafrikas nye regering havde nægtet at udstede et indrejsevisum til Dalai Lama. ANC (husk: fhv. frihedsbevægelse!) havde fået et vink med en spisepind fra deres vigtige kinesiske handelspartner, som fik dem til at klappe gællerne i og skide på gamle idealer og menneskerettigheder.

Organisationen ”Humanity Team” havde planlagt at hædre Desmond Tutu med en fin ærespris for ”storartet åndelig lederskab” under konferencen. Men sådan gik det ikke. Prisen måtte i stedet tildeles ham ved et senere udendørs festarrangement i Johannesburg med deltagelse af kunstnere og humanitære personligheder.

Dalai Lama var repræsenteret af en stedfortræder, der havde medbragt en personlig, symbolsk gave - et hvidt sjal til Desmond Tutu. Avisreferatet om begivenheden slutter således: ”Publikum, der trodsede det kolde aftenvejr, gav ham en stående ovation.” En kendt vending siger, at revolutionen æder sine egne børn. De ord synes desværre at passe alt for godt, når vi ser en tidligere frihedsbevægelse bruge nøjagtig de samme metoder som apartheidtidens undertrykkere for mindre end tyve år siden.

Winnie oppe igen – men ikke så højt som før.

Winnie Mandela hævnede sig på sin gamle uven Thabo Mbeki i Polokwane ved at kaste sin og ANC Women Leagues stemmer på Jacob Zuma. Som tak for venligheden fik hun i første omgang sæde i ANC styrende organ: Centralkomiteen. I næste omgang sørgede partitoppen for, at hun blev gjort valgbar til det forestående parlamentsvalg. Den Zuma dominerede valgkommission argumenterede med, at Winnie på trods af sin tidligere fængselsdom på 5 år de facto var blevet benådet. Da valgloven ikke tager noget forbehold for notorisk kriminelle, men benådede personer var det en smal sag, at erklære Winnie valgbar. Winnie er nu tilbage i parlamentet, men placeret helt oppe i grebningen. Zuma vovede trods alt ikke at give hende en ministerpost, men tvi mig om Winnie stiller sig tilfreds med sin relativt beskedne position. Så er det vist første gang det sker.

Still going strong.

Nelson Mandela fyldte 91 år den 18. juli 2009. Hans fødselsdagsbudskab til verden var et ønske om, at man ville give 67 minutter af sin tid til velgørende arbejde (et minut for hvert af de i alt 67 år Nelson Mandela har været engageret i kampen for frihed, demokrati og menneskerettigheder). Blandt kendisser, der har erklæret sig villige til at gøre en indsats finder vi blandt andre Oprah Winfrey, Aretha Franklin og Stevie Wonder. Mens Nelson fejrede sin 90 års dag i sin fødeby: Qunu med deltagelse af dignitarer fra hele verden var hovedbegivenheden i år henlagt til Madison Square Garden i New York, hvor kunstnere og kendte og ukendte (ca. 46.000 af sidstnævnte) amerikanere fejrede dagens mand. Koncertens klækkelige overskud går til NM børnefondens velgørende arbejde i Sydafrika.

Er Sydafrika klar til VM i fodbold i 2010?

Som en slags generalprøve på VM i foldbold i 2010 afholdes i slutningen af juni, den såkaldte ”Confederations Cup” i Sydafrika. I alt deltog 8 hold, nemlig de forskellige verdensdeles mesterhold/2008 + værten: Sydafrika. Bafana-bafana (kælenavnet for det sydafrikanske landshold) klarede sig rimelig pænt og sluttede på en fjerdeplads efter et knebent nederlag til Spanien, der undervejs sensationelt var blevet slået med 2-0 af USA. Finalen stod mellem Brasilien og USA og her trak Brasilien det længste strå og blev CC mestre med en sejr på 3-2 over USA.

Fifa's præsident: Sepp Blatter åbnede turneringen sammen med præsident Jacob Zuma. Der var smil over hele linjen, især da Sepp Blatter på en senere pressekonference meddelte, at han efter en nøje gennemgang af stadions og andre øvrige faciliteter var overordentlig tilfreds. I flere tilfælde er man forud for tidsplanerne og det organisatoriske arbejde fungerer professionelt og velorganiseret. Good news for Ib's News.

Kurs yoyo.

”De hysteriske kællinger” (citat: Mogens Lykketoft) på alverdens børser reagerede negativt på valgresultatet og randen faldt med over 3 procentpoint. Den har dog siden rettet sig og er nu på samme niveau som tilforn.

Dagens SA vits.

En englænder, en kineser og en sydafrikaner på turistbesøg i Saudi Arabien sidder og nyder en indsmuglet øl, da politiet pludselig dukker op og arresterer dem.

De føres for en dommer, der idømmer dem 10 års fængsel for helligbrøden. Det er imidlertid national helligdag og sheiken beslutter derfor, at de skal have en strafnedsættelse, nemlig 20 piske slag i den bare. Da de er ved at gøre klar, siger sheiken pludselig:” "Det er min yngste kones fødselsdag i dag, og hun har bedt mig tilstille jer et ønske før afstraffelsen. Men I kan ikke ønske at blive fritaget for pisken”.

Kineseren er først og han ønsker sig 10 puder bundet om bagdelen. Desværre holdt puderne kun til halvdelen af slagene. Klogt nok ønsker englænderen sig så 20 puder og de holdt til hele afstraffelsen.

Sydafrikaneren er i syv sind og tøver en kende. Det registrerer sheiken, hvorefter han siger: ”Du kommer fra Sydafrika med alt den kriminalitet, et cricket hold der altid taber i finalen og et rugbyhold, der ikke kan finde ud af noget som helst. Du får 2 ønsker”.

Sydafrikaneren tænkte sig lidt om og svarede så: ”Mange tak Deres Majestæt. Mit første ønske er, at jeg må få 100 slag med den stærkeste og tungeste af jeres piske”. ”Javel”, siger sheiken en kende forbløffet. ”Hvad er så dit andet ønske?”

”At få englænderen spændt på ryggen”

Afslutningsvis.

Afslutningsvis bringer vi Zapiros skarpe kommentar fra henholdsvis Barack Obamas og Jacob Zumas nomineringstaler forud for de to valg….

Med venlig hilsen

Ib Margré / formand