Ib's News - Sommer 2005

ib's news - sommeren 2005.

Når der er plads og tiden i øvrigt er med mig, vil I ikke blive snydt for lidt nyheder om, hvordan det går i øjeblikket i Sydafrika.

Personlige sorger:

Nelson Mandela har måttet begrave sin ældste søn, den 56 årige Makgato Mandela. Han døde af AIDS. Hvor sygdommen sædvanligvis omgærdes med megen diskretion i Sydafrika bekendtgjorde Nelson gennem medierne, hvad der havde forårsaget sønnens død. Dette afstedkom en opblussen af diskussionen om Præsident Mbekis besynderlige AIDS politik.

Snydt og bedraget.

Driftige forretningsfolk har snydt Nelson Mandelas børnefond for betydelige summer fra salget af Mandelas tegninger fra Robben Island. Hans to døtre er involveret i periferien af skandalen. Bedragerierne påstås af Mandelas advokat, den berømte George Bizo, at have et omfang på en 30 til 50 mio. Rand. Mandela, der lige er fyldt 87 år, begynder at se gammel ud.

I fedtefadet.

Vicepræsidenten (nu fhv.), den flamboyante Jacob Zuma er iflg. en kendelse fra Højesteret i Durban dybt involveret i korruption. Dette er kommet for dagen i forbindelse med retssagen mod Schabir Sheik, den internationale forretningsmand, der blev idømt 7 års fængsel for svindel og korruption. Påstanden er, at Zuma vitterligt modtog et konsulenthonorar på R 500.000 fra det franske våbenfirma Thales / Thomson. Præsident Mbeki tog for kort tid siden konsekvensen af Højesterets tilkendegivelse og skar igennem. Zuma blev fyret på gråt papir og dette afstedkom så heftig en aktivitet blandt hans supportere (som den generelt populære mand faktisk stadigvæk har mange af) at Mbeki ikke turde forlade landet i en periode af frygt for et statskup. En ny vicepræsident er nu udnævnt. Det blev Mrs Phumzile Mlambo-Ngcuka. Læg lige mærke til efternavnet. Hvis det synes jer bekendt, har I en god hukommelse. Det pikante er nemlig at den nye vicepræsident er gift med den tidligere chef for bagmandspolitiet i Sydafrika: Bulelani Ngcuka. Han er om nogen, den der har støbt kuglerne, der sluttelig gjorde det af med Zuma. Det er som altid spændende at følge det politiske liv i det unge demokrati, men i ugen efter Zuma´s fald gjaldt devisen: "Gå sagte – tal stille". "Patienten" skulle have ro.

En over næsen.

Fhv. ærkebiskop Desmond Tutu blev offentligt og skarpt irettesat af præsident Mbeki, da han udtalte, at ANC har magtbrynde og lider af et demokratisk underskud. Præsidenten var så gal i hovedet, at han i stærkt nedgørende vendinger brugte ord og udtryk om vores gamle hædersmand, som man ellers synes burde være upassende for en statsmand.

Winnie Mandela nok en gang.

Den kendte politiker: Winnie Mandela blev for et par år siden idømt 5 års fængsel for tyveri og svindel med betroede midler. Hun appellerede Højesteretsdommen, og sagen går nu sin gang ved appeldomstolen: Supreme Court. Fruen giver partiet i medierne og synes fortsat upåvirket af de grumme anklager, der nu endevendes i al offentlighed nok en gang.

Dagens Zapiro-tegning.

Det går knaldhamrende godt med økonomien i Sydafrika! Eksporten er hastigt voksende og den vidtberejste præsident Mbeki drog (ligesom vores egen Anders) for nylig til Kina, bl.a. for at fremme sydafrikanske handelsinteresser. Bladtegneren Zapiro gav ham den syrlige hilsen med på vejen.

Ib / formand