Ib’s News - Jul 2013

Ib’s News - JUlen 2013.

 

EN ÆRA ER SLUT

Forleden sluttede en æra.

Nelson Mandela fik fred og forlod denne jord efter et langt liv der sluttede med et langt sygdomsforløb.

Hvordan fremtiden nu vil forme sig i Sydafrika ved vi ikke, men der er ingen tvivl om, at der har været – og er – hektisk aktivitet i magtens korridorer.

Der er allerede sagt og skrevet meget om Mandelas enorme betydning for Sydafrika, og for verden. Det vil uden tvivl fortsætte.

Vi sætter et punktum her på redaktionen med denne Zapiros tegning.

Æret være Nelson Mandelas minde.

 

"Hvad det end er, så ændrede det deres planet".

 

FIRST:

IB´S GOOD NEWS FROM SOUTH AFRICA

SKA (Square Kilometre Array) er et internationalt astronomi radio teleskop anlæg af hidtil usete dimensioner (1 kvadratkilometer) som et internationalt videnskabskonsortium bag projektet har besluttet sig for at anlægge i Karoo ørkenen i Sydafrika. Projektet forventes at være fuldt udbygget i 2019, hvorefter videnskabsfolkene skulle kunne komme videre med deres grundforskning i emner som for eks.: Hvordan skabes nye galakser? - er der liv på andre planeter? - hvad er det sorte hul? - hvad er tyngdekraft?

 

 

Den gode historie er, at man internationalt har tillid til, at Sydafrika har den videnskabelige og praktiske kapacitet, der skal til for at udvikle og drive kæmpeprojektet.

Den anden gode nyhed er, at Daimler-Benz (Mercedes) har besluttet at foretage milliardinvesteringer i nye produktionsanlæg i Sydafrika. Det siger sig selv, at det gør tyskerne kun, fordi de har været godt tilfredse med den bilfabrik de etablerede i East London i 1999. Her produceres fortrinsvis Mercedes 190C personbiler, ikke alene til det sydafrikanske marked, men også til øvrige kejtkørelande. Fremover vil man gå i gang med at fremstille biler med rattet i den rigtige side, så blandt andet det amerikanske marked kan få fornøjelsen af de velproducerede sydafrikanske biler (best in Mercedes contest in 2006).

 

”GUPTA-GATE” – spændingen stiger!

Watergate skandalen fældede i halvfjerdserne den amerikanske præsident Nixon. Nu er sydafrikanske medier begyndt at hæfte termen: GATE på de skandalesager, der er under udvikling, og hvor præsident Zuma er involveret. En af dem er, den i sidste nyhedsbrev omtalte bryllupsfest, hvor den indiske rigmands-familie Gupta og deres bryllupsgæster fik tilladelse til at lande i den tophemmelige militære lufthavn: Waterkloof, hvorfra de blev kørt i politibiler til festlokalerne i Sun City. Alle indicier inklusiv en parlamentsrapport peger på, at tilladelsen til den ulovlige landing kom fra ”Number One”: Mr president J. C. Zuma.

 

 

I givet fald er Zuma stedt i alvorlige problemer endnu en gang. Men hvad kan den drevne taktiker så gøre for at undgå, at komme i fedtefadet? Han lader håndgangne ministre meddele, at ganske vist var landingen en stor fejl, men slet ikke så slem, som den fadæse, at officerer med ansvar for flysikkerheden i Waterkloof Military Air Base svigtede deres skrevne forholdsordrer og pligter som soldater og tillod landingen. To officerer med oberstrang og en sikkerhedsofficer skal derfor give møde for en militær domstol og forklare sig.

 

 

De risikerer selvsagt disciplinære straffe, ja måske endda afskedigelse. Zuma og konsorter ved også af erfaring, at man skal trække tiden ud, så for en sikkerheds skyld tøver militærdomstolen med at fastsætte en dato for, hvornår offerlammene skal slagtes.

 

”NKANDLAGATE” – endnu et søm slået i demokratiets ligkiste

Skandalen om udvidelsen af præs. Zumas private bolig i landsbyen Nkandla i ”Valley of the Thousand Hills” udvikler sig fortsat efter princippet: Et skridt frem og to tilbage. Byggeriet skal angiveligt have kostet skatteyderne et sted mellem ZAR 200 og 300 mio. Det har indtil dato vist sig umuligt at finde ud af hvilket ministerium, der har finansieret byggeriet. En undersøgelseskommission under ledelse af The Public Protector: Mrs Thuli Madonsela har udarbejdet en rapport, der måske kan kaste lys over den spegede sag. Men ”dem der øverst oppe” skal ikke nyde noget af det, så de har fået en byret til at nedlægge forbud imod at rapporten offentliggøres, idet de påstår at den røber statshemmeligheder. Dog, noget er ”sevet” ud. Det mest pikante er, at Zuma har lejet byggeområdet til sin private bolig/fæstning (ca. 20 tønder land) af staten for den ”fyrstelige” sum af ZAR 800 (ca. 440 danske kroner) pro anno i 40 år.

 

 

Som I måske husker, vedtog man for et par år siden en ny lov om offentlighed i forvaltningen, hvorefter ministre ved blot at bruge gummistemplet med: HEMMELIG kunne undgå at belastende dokumenter kommer til offentlighedens kendskab. Man må sige at bossen og drabanterne forstår at drage nytte af loven, men hvordan man end vender og drejer det, så er hele den betændte sag en moralsk fallit for både præsidenten og systemet. Som den danske journalist Louise Windfeld-Høeberg (der har fulgt udviklingen i Sydafrika på tæt hold i mange år) så rammende har formuleret det: Sydafrika har udviklet sig til et land ”med et defekt moralsk kompas”.

 

Vi vil (også) ha' en blå ballon

Sydafrika vedtog i 1998, i Nelson Mandelas tid, en af verdens mest moderne forfatninger. I en lille niche finder man imidlertid et ret interessant element, nemlig de traditionelle høvdinge (nogle fortrækker at titulere sig selv som konger). Man valgte af historiske grunde at lade høvdingestyret i landområderne fortsætte i modereret omfang. Der er i dag ca. 8000 høvdingeområder i Sydafrika. Den kendteste høvding er Mandla Mandela. Barnebarn af Nelson Mandela og høvding over kongeriget Tembu i Eastern Cape. Se foto.

 

 

Indbyrdes er høvdingene meget forskellige, etnisk, økonomisk og socialt. Nogle høvdinge er rige og magtfulde, men de fleste har mere beskedne vilkår. Høvdingenes LO er nu barslet med en række forslag til regeringen om en vis harmonisering af løn- og ansættelsesforhold for især de ”små” høvdinge. De ønsker sig gerne en passende stor embedsbolig, samme gode løn som parlamentsmedlemmer, en præsentabel Mercedes til privat brug og en firehjulstrekker til embedsbrug. Jamen, jamen indvender påholdende røster, alt det vil jo skille jer fra jeres ludfattige frænder. Tja, bom-bom, men det er nu nødvendigt af hensyn til embedets værdighed og effektivitet er modargumentet. Parlamentet ser på henvendelsen, men i lyset af at mange ser på høvdingene som overflødige kustoder i et moderne samfund, skal de formentlig ikke sætte forventningerne alt for højt.

 

Terrordomme i Sydafrika

En gruppe hvide mænd med apartheid baggrund er idømt strenge straffe for forskellige terror aktiviteter i 2002. De fire hovedmænd fik hver en dom på 25 års fængsel, mens bombefabrikanten (der ikke deltog aktivt i operationerne) kunne nøjes med 20 år i skyggen. De øvrige medlemmer af den såkaldte ”Boeremag” gruppe fik straffe fra 5-20 års fængsel. Gruppens mest kendte aktion var en jernbanesabotage, hvorunder et stykke bortsprængt skinne slog ned i et nærliggende hus og dræbte en sort kvinde, der lå og sov i hytten. Man havde også planer om at myrde Nelson Mandela ved hjælp af en vejsidebombe, der var anbragt ved en tilkørselsvej til en skole, som Nelson Mandela skulle indvie. Præsidenten undgik angiveligt den uhyre farlige situation, alene fordi han netop den dag havde valgt at ankomme til skolen i en helikopter.

 

 

ANC har været hurtige til at udnytte dommen politisk. Således har for eks. vicepræsidenten: Cyril Ramaphosa på et vælgermøde forud for de snarlige kommunalvalg udtalt: ”Alle sydafrikanere skal udnytte deres stemmeret, ellers kommer boerne tilbage og vi får apartheid igen”. En nylig meningsundersøgelse blandt sydafrikanske unge af alle racer synes at understøtte Ramaphosa. 46 % tilkendegav at de troede, at hvis Democratic Alliance (de hvides parti) kom til magten, så ville apartheid blive genindført.

 

Al Capone versus Julius Malema

Den fhv. ANC Youth Leauge formand: Julius Malema er ved få ørerne i maskinen. Meget belejligt for ANC gjorde skattevæsenet, inspireret af hvordan det amerikanske skattevæsen i sin tid fik skovlen under gangsteren Al Capone, et krav om betaling af en skattegæld på ZAR 16 mio. Uagtet at Malema påberåbte sig, at der var tale om politisk forfølgelse, gjorde man udlæg i to af Malemas ejendomme. Hans privatbolig i den fornemme Johannesburg bydel: Sandton indbragte et afdrag på ZAR 5.9 mio, mens en farm i Limpopo indbragte ZAR 2.5 mio. Godt halvdelen af gælden er altså nu afviklet, men der hersker ingen som helst tvivl om, at skattevæsenet nidkært vil gå efter at få fat i også den anden halvdel.

Nåh – det er nu ikke det værste for Malema. Politiet anklager ham nemlig for at have svindlet for ZAR 4 mio. Man forsøgte at få ham varetægtsfængslet, men dommeren løslod ham mod en kaution på ZAR 10.000 (det koster med andre ord kun fem et halv tusinde kroner at slippe for at komme i fængsel i ventetiden indtil der falder endelig dom i sagen).

 

 

Ude i friheden har Malema ikke spildt tiden. Han har med brask og bram etableret et nyt parti ved navn: EFF (Economic Freedom Fighters). Partiet har allerede en vis tilslutning, især blandt de unge. Men det kan udvikle sig til en farlig sag for ANC. Malema har stor insiderviden fra sin tid som magtfuld medlem af ANC´s ledelse. Noget han utvivlsomt nok skal vide at udnytte i den politiske kamp frem mod næste års præsident-valg. Det kan blive artige sager han rykker ud med om sin tidligere ven (nu dødsfjende): Jacob Zuma. Præsidenten og ANC har fået sig et ukontrollabelt missil i baghaven. En skønne dag trykker Julius måske på affyringsknappen og så er det ikke nemt at vide, hvor missilet slår ned, og hvor stor skade det kan forrette.

 

”Bladerunner”–sagaen bliver en lang en

Retssagen mod den verdenskendte, benamputerede, Sydafrikanske sportsmand: Oscar Pistorius (måske bedre kendt som ”Bladerunner”) for drabet på sin kæreste, fotomodellen Reeva Steenkamp blev ved et Højesteretsmøde den 18. august i år udsat til 3. marts 2014. Oprindelig skulle den celebre mordsag være afgjort allerede den 4. juni 2013, men det viste sig at anklageren stillede op med et meget hullet bevismateriale, hvorfor dommeren valgte at udskyde retssagen til 18. august.

 

 

Anklagemyndigheden udviklede herefter en strategi, hvis formål var at godtgøre at Pistorius har en slet karakter og ikke er den helteskikkelse, man indtil drabet havde anset ham for at være. Han beskrives som en psykisk ustabil mand, altid bevæbnet, en der tidligere i hidsighed har affyret en revolver på en restaurant i Johannesburg og som ved en anden lejlighed angiveligt i fuldskab skulle have kuldsejlet en speedbåd. Pistorius forsvarsteam med navnkundige Kemp J Kemp og en amerikansk topjurist i spidsen protesterede selvsagt mod at anklagemyndigheden inddrog disse nye (i virkeligheden gamle) elementer, hvorefter dommeren på ny udsatte retssagen. Det forlyder i øvrigt at Pistorius advokater fører ”tys-tys” forhandlinger med Reeva Steenkamps forældre om et frivilligt forlig om en erstatning på ZAR 2-2½ mio.

 

Dagens SA vits

Der florerer mange vitser om den gode Julius Malema. Her er en af dem:

Ved et folkemøde i Limpopo afslutter Julius en af sin alen lange bravader med at råbe: ”Jeg ønsker at Sydafrikas befolkning behandler mig på samme måde som Nelson Mandela”.

Hvorefter en røst fra salen udbryder: ”God ide Julius. Vi starter med at sætte dig 27 år i fængsel”.

 

Rigtig glædelig jul og godt nytår.

Ib Margré – Formand