Ib's News - Julen 2005

ib's news - julen 2005.

Farmen Riverside er solgt.

1. oktober 2005 solgte Louise og jeg farmen Riverside. Vi købte den i 1998, medens vi for Danida lavede skoleprojekter i Eastern Cape, og vi drev den sammen med en lokal farmer, med god landbrugsfaglig baggrund. Købet betød, at vi fik en enestående chance for at følge ” det ny Sydafrika” på nært hold. Vi har haft fantastiske oplevelser deroppe i Drakensbjergene (Riverside ligger på sydsiden i 2000 m højde), med det lille minisamfund bestående af tre landarbejdere og deres talrige familiemedlemmer. Over tid er vi imidlertid nået til en erkendelse af, at det at være farmer i Sydafrika kræver, at man opholder sig kontinuerligt på stedet. Det har vi ikke kunnet med al vores anden aktivitet, og vi slog derfor til, da vi fik et naturligt og godt købstilbud fra vores daglige bestyrer: Mr Kobus Schoeman. Vi vil bevare vores tilknytning til det meget naturskønne område bl. a gennem et lejemål af ”Esperanza”, en cottage et par km. fra Riverside.

Da brast det for Jacob Zuma.

6. december 2005 blev Sydafrikas tidligere vicepræsident tiltalt for voldtægt af en 31 årig kvinde. Som I måske husker fra sommerbrevet fyrede præsident Mbeki i foråret Jacob Zuma, fordi denne kom under anklage for både svindel og korruption i stor stil. I mellemtiden har Zuma rejst land og rige rundt for dels at bedyre sin uskyld og dels at opbygge sit kandidatur til posten som formand for ANC (og derved fremtræde som den naturlige afløser af præs. Mbeki ved næste valg ). Zuma, der stadig nyder stor popularitet i den brede befolkning havde ret god vind i sejlene indtil lynet slog ned. Det kom i forbindelse med en artikel i Sunday Times, der omtalte vedholdende rygter om, at Zuma havde begået voldtægt. Så blev politiet indblandet. De beslaglagde den unge kvindes intime beklædningsdele, og en DNA prøve fastslog efterfølgende, at der var overensstemmelse mellem prøverne og Zumas DNA profil. Det væltede tumlingen og jeg tror ikke, at den notoriske ”overlever” Zuma, vil kunne rejse sig igen. Set på en anden måde er der en god morale af den triste historie, nemlig at det sydafrikanske retssystem viste sig stærkt nok til at håndhæve loven, også når det gælder et af samfundets koryfæer. Personligt tror jeg ikke at en tilsvarende indsats ville kunne have fundet sted i noget andet afrikansk land.

FCK dropper fodboldskole i Port Elizabeth.

Den danske fodboldtræner: Roald Poulsen skal nu til at se sig om efter nye græsgange. Han har gennem 6 år, udsendt af fodboldklubben FC København (FCK) været træner for en dansk/sydafrikansk fodboldskole i Port Elizabeth. Imidlertid stopper FCK (og Danida) nu sit engagement i foretagendet. I en særdeles diplomatisk udtalelse om årsagerne hertil siger FCK sportsdirektør, Niels-Christian Holmstrøm: ”Vi har måttet skifte partnere flere gange, og disse har haft svært ved at leve op til de intentioner og forpligtelser, der er i et partnerskab”. Mere bramfrit kunne man måske formulere det således, at sydafrikanerne i dette joint venture u-landsprojekt mellem FCK og lokale partnere (delvist finansieret af Danida med 3.2 mio kr. og et lån fra Industrialiseringsfonden på 3 mio kr.) har snydt danskerne så vandet drev. Holger Krogsgaard Jensen, der har været bosiddende i mange år i Sydafrika siger hertil: ”Det er en kendt sag, at den sydafrikanske fodboldverden er gennemsyret af korruption og pengemisbrug, og det svært at se, hvorledes Danida overhovedet har kunnet godkende et samarbejde med organisationer med en så odiøs baggrund, hvor flere af lederne har siddet fængslet eller været under undersøgelse i retsmaskineriet.” Ud af menageriet er der dog kommet en indirekte vinder, nemlig FCK som undervejs spottede fodboldtalentet Zuma, der efter en 5 årig karriere i FCK blev videresolgt til den tyske fodboldklub, Arminia Bielefeld for et stort millionbeløb.

Dyrt, men dejligt (forhåbentlig).

En ting der diskuteres meget i øjeblikket i Sydafrika er: Lobola dvs. brudekøb. Efter traditionen forhandler mandens familie med brudens far og aftaler, hvad der skal betales for ungmøen. Afhængigt af faktorer som skønhed, uddannelse og færdigheder fastlægger man prisen. Aviserne omtaler et eksempel, hvor brudgommen ikke alene måtte ryste op med 17 kreaturer men også måtte betale sin svigerfar in spe R 50.000 (godt og vel en årsløn i Sydafrika). Det er alt for galt synes mange giftelystne ungersvende, og derfor har man bedt den specielle sydafrikanske institution: Traditional Chiefs Council (Høvdingenes Råd) om at tilkendegive, hvad der generelt er rimeligt at betale for en giftefærdig kvinde.

Zapiro tegning.

Sundhedminister: Mrs Manto Msimang fastholder fortsat, at den bedste kur mod AIDS er at spise rigelig med kartofler, gulerødder, hvidløg og planteolie. Folkeviddet har givet fruen øgenavnet: Mrs Garlic (hvidløg)

Ib / formand