Medlemsrejse 2010

Akvarel malet af Anton van der Merwe - Starways Arts Centre - Hogsback.

 

Medlemsrejse til Sydafrika & Lesotho 29. oktober til 12. november 2010, 15 dage.

 

En helt anderledes rejse...

 

Baggrund.

AMATOLA FONDEN har nu eksisteret siden 2004. Gennem de senere år er vi gentagne gange blevet spurgt, om vi ikke kunne tænke os at lave en medlemsrejse til Sydafrika, dels for at besøge vore projekter i Eastern Cape, men også for at opleve andre dele af Sydafrika, end dem vi allerede kender til. Vi luftede derfor tanken mere konkret i sidste julenummer af foreningens nyhedsbrev og bad om en uforbindende tilkendegivelse af, om der var interesse for en sådan tur.

I løbet af få dage fik vi ikke mindre end 20 henvendelser.

Vi har derfor udarbejdet et program, hvor det er den østlige del af landet, nemlig Eastern Cape, KwaZulu Natal og det lille uafhængige, meget fattige, men også betagende smukke kongerige, Lesotho, vi besøger. Samt naturligvis vore projekter.

 

 

Mission.

Vi stræber efter at turen skal være både fornøjelig og interessant og lægger op til aktiv deltagelse. Således vil vi oppe på Hobbiton få lejlighed til at deltage i nogle af de aktiviteter som børnene på vore UPC lejre udsættes for og lærer af.

Også hos Dianas Grahams forventes vi at arbejde kreativt og fysisk.

I Lesotho blander vi os aktivt med befolkningen i den lille landsby Malealea og får således et personligt indtryk af livsvilkårene for dette fattige, men også stolte kulturbærende bjergfolk.

I Durban laver vi ved ankomsten vort aktivitetsprogram i fællesskab.

Deltagerne på turen vil hver få betroet en vigtig opgave, nemlig at bringe en lille rejsetaske indeholdende ”Petit Nord” børnetøj med til Mdantsane og Malealea.

 

Forventning.

Under planlægningen af turen har vi haft det synspunkt, at vi ville være medrejsende snarere end turledere. På strækningen fra Lesotho til Durban er vi selv på ”jomfruelig” færd. Ikke alt har kunnet planlægges til mindste detalje. Til gengæld er rejsen omkostningsneutral, hvilket betyder, at vi ikke tjener penge på rejsen. Og ikke har pålagt prisen omkostninger ved en forudgående undersøgelsesrejse.

 

Praktisk.

På Hobbiton vil vi gå en del. Ikke uoverkommelige dagsruter, men vores transit- bus fra East London vil vende tilbage, når vi er sat af. Vi hentes ved videre færd af en bus fra Durban. Vi kan trække på Josh´s gamle bus, hvis vi får behov herfor. Men forvent ikke stor komfort med hensyn til affjedring. Juster også forventningerne til luksus, når vi opholder os i Lesotho.

 

Foreningsforankring.

Vi agter at ansøge om en rejsebevilling fra Danida´s oplysningspulje, så vores AMATOLA.DK webmaster kan deltage med fotomontage og kronikker for øje.

 

 

 

REJSENS HOVEDPUNKTER.

 

East London

Blue Lagoon, Indian Ocean, Causeri med Philip Loots

 

Mdantsane

Børnehave, Kirken, Overrækkelse af Petit Nord Donation

 

Hogsback

Hobbiton, Eco Shrine Workshop, The Labyrinth, Opera

 

Lesotho

Malealea, Skolegang, Historie, Kultur, Kunsthåndværk, Natur

 

Drakensberg

Enestående Bjerge, Storladen natur, Royal Natal Nat. Park

 

Valley of the Thousand Hills

Zulu Kultur, Dyreliv, Historie, Ladysmith

 

Durban

Indisk Kultur & Historie, Golden Mile Badeliv, Jazz, Mærsk

 

Anywhere

Ibs´ dugfriske Sydafrika nyheder + den daglige Sydafrika vits

 

 

REJSEPROGRAM - DAG FOR DAG.

 

1. dag, fredag. Afrejse fra Danmark.

Afrejse fra Københavns lufthavn med SAS 29. oktober 2010 kl. 15.55 til London Heathrow. Derfra videre med South African Airlines kl. 19.00 til Johannesburg, hvor vi skifter til lokalflyet til East London, næste morgen kl. 10.00. Ankomst allerede kl. 11.30 i East London.

 

Årets donation fra Jane Dencker Larsen af ”Petit Nord”s restkollektioner af børnetøj vil være pakket i billige plastiktasker ca. 2 kg. i hver. Bestyrelsen beder alle gæsterne medtage én taske hele vejen til Eastern Cape og senere aflevere halvdelen af tøjgaverne i Mdantsane og halvdelen hos Malealea i Lesotho. Tak.

 

2. dag, lørdag. East London.

Vi ankommer til det skattede hotel: ”Blue Lagoon”, allerede ved 13 tiden. Efter lunch er eftermiddagen fri til afslapning, en lille middagslur på divaneseren eller måske en vandretur langs Det Indiske Ocean, der jo som bekendt ligger for vore fødder.

 

 

Kl. 19 mødes vi med Sonja & Philip Loos, den tidligere rektor for College i byen og dertil en kær gammel ven. Over et køligt glas på terrassen vil Philip foredrage om Sydafrikansk dagligliv, erhvervsliv og politik, som det opleves her i Eastern Cape, landets oversete hjørne. Parret deltager efterfølgende i vores dinner og alle får her en mere uformel mulighed for at snakke med de 2 gæster, der er ligefremme og åbne.

 

3. dag, søndag. Mdantsane & Hogsback.

Søndag Kl. 10.00 mødes vi med Yvette Odendaal og kører ud til Mdantsane for at besøge kirken. De medbragte Petit Nord gaver afleveres og vi mødes med kirkedamerne og menigheden og får en lille rapport om hvordan det går i Mdantsane. Vi spiser fælles frokost i Townshippen.

 

 

Først på eftermiddagen går turen videre mod Amatola bjergene og Hogsback. Vi holder, som traditionen er, en pause ved ”One Stop” i King Williams Town for kaffe og forventer at ankomme til hotel ”Arminel” til refugiale glæder sidst på dagen. Arminel er et dejligt bungalowhotel, meget naturskønt beliggende på ”Diana Graham siden” dvs. modsat Hobbiton. Efter indkvartering mødes vi for drink & dinner.

 

4. dag, mandag. Hobbiton.

Lørdag Kl. 09.00 vandrer vi af sted mod Hobbiton (2 km). Josh har tilrettelagt et heldagsprogram, der giver os lejlighed til at prøve noget af det samme som børnene oplever på UPC lejrene. Når vi husker på, at et af Josh´s pædagogiske synspunkter er: ”At det skal være sjovt og trygt” at deltage i aktiviteterne, ja – så tror jeg, at det bliver en rigtig fin dag, hvor vi ved ”learning by doing” får viden om, hvad vore slumbørn lærer på naturlejrskolen.

 

 

Vi skal teambuilde og lege. Og udover aktiviteterne kan vi glæde os til små ”sidegevinster”, for eksempel traditionel Bobotie og en Castle håndbajer til frokost, en ”sundowner” et højtbeliggende smukt sted ved solnedgang og en Boer Braai om aftenen.

 

5. dag, tirsdag. Eco Shrine / Diana Graham.

Hovedoverskrifterne på dagens program er: Kunst og Natur. Kl. 09.00 går vi ad en direkte sti fra Arminel op til Diana Graham og The Eco Shrine. Her er der tilrettelagt et program, hvor vi i mindre grupper under Dianas ledelse prøver at skabe kunstværker af forhåndenværende naturmaterialer. Måske lader vi os inspirere af de traditionelle bush mans paintings og af Dianas universelle livsfilosofi. Hele hendes univers stilles til vores afprøvende rådighed. Det samme gør hendes paradisiske have, hvor hver en krog kan bruges til en doven middagssøvn i græsset. Eller lidt strejfning på egen hånd.

 

 

På vej hjemad fra Diana besøger vi et par af Hogsbacks berømte haver, nyder forårsfloret og får en god havesnak med ejerne. Aftensmaden spiser vi sammen på Arminel.

 

6. dag, onsdag. The Labyrinth at the Edge.

”The Edge” lodgen er navnkundig langt ud over Hogsback. Derhen begiver vi os fra morgenstunden. En stærk kunstnerisk og spirituel oplevelse venter. I lodgens baghave findes et andet af Hogsbacks store markante naturkunstværker, nemlig ”The Labyrinth”. Labyrinten er 29 m i diameter og består af 11 cirkler. Grundformen er en kopi af en 1300 tals labyrint i Chartres Katedralen i Frankrig. Labyrinten har en omkreds af 91 m og stilængden er i alt 700 m.

 

 

Forud for turen ind til Labyrintens centrum forberedes sindet på, at en harmonisk og spirituel oplevelse forestår. Ur og telefon lægges i depot, kroppen ”blødgøres” gennem små afslappende øvelser og der mediteres en stund. Stedets stilhed inspirerer til sagtmodig pilgrimsfærd mod målet: Labyrintens hjerte. Her kan man efter lyst og temperament:

1. glæde sig over at have fundet vejen til centrum

2. bede en lille ydmyg bøn

3. forsøge at finde ud igen med bjergmassivet uforglemmeligt på nethinden.

 

Efter Labyrinten er der fælles frokostspisning i ”Tea-Thyme Cafe”. Og så er resten af eftermiddagen til egen rådighed, måske til at besøge andre kunstnere på Hogsback (kort og adresser udleveres). Gæster er mere end velkomne. Men ikke i store grupper. Så vi slår måske følge i mindre grupper, eller snuser rund på egen hånd. Efter smag og behag For de mere vandringsglade kunne en hike være en mulighed. Der er anlagte ture fra 3 til 20 km. igennem Yellow Wood skov fuld af myriader af fugle, aber og pittoreske vandfald.

 

 

Om aftenen, vores sidste hos vore venner i bjergene, forsøger vi at arrangere et unikt farvel. Vi arbejder på at etablere en særforestilling af Starways Art and Opera Centre, der har sit udspring på Hogsback under kunst- nerisk ledelse af den internationalt anerkendte sopran Gwyneth Lloyd. Gwyneth er alter mater bag den første sorte xhosaopera ”The Moon Prince”, komponeret over en ældgammel fabel. Vi håber, at kunne tilbringe et par ”dinner hours” i selskab med truppen, der synger alt fra Mozart til Barber Shop Harmony og Porky and Bess. Måske i haven med en plaid ved Arminel.

 

7. dag, torsdag. En route til Lesotho & Malealea.

Så tager vi afsked med Hogsback. Vi begiver os ad stenet vej nordpå fra morgenen af. I udkanten af skoven ligger det romantiske ”St. Patrick of the Hill Chapel” – et meget populært sted at blive gift. Vi værdiger kapellet et blik og fortsætter ad ”the gravel road” til Catchcart. Herfra er der asfaltbelægning og gode brede veje indtil vi sidst på eftermiddagen når til Malealea i Lesotho. Undervejs gør vi holdt i Aliwal North for at spise frokost på ”SPUR”: en populær konceptrestaurant med en farverig smagløs indretning.

 

 

Vi er nu på vores tidligere hjemegn og har inviteret en ENORMT stor mand, nemlig vores revisor: Rian Koekemoor, til ½ times juicy kæmpe burger med frites. En klassiker på SPUR, der dog også byder på noget så grønt som ” a walk in the salad valley”. Den tager Rian med garanti ikke!

Efter en enten solid eller let frokost går turen videre nordpå. Et par timer senere når vi grænseposten ”Van Royenshek” og kører ind i Lesotho. Fra grænsen og frem til byen Malealea er der ca. 90 km. Vi forventer at være fremme sidst på eftermiddagen, hvorefter vi indlogeres i traditionelle Rondavels (stråtækte hytter) der ligger i for- bindelse med Malealea Lodge.

 

 

Hytterne er rummelige og har toilet med bad og et lille køkken en suite. Det er ikke first class, men det er rent og pænt. Og usædvanligt. Vi ”settler” ind og pakker nødtørftigt ud, før vi atter mødes og spiser sammen. Og senere synger små Basotho børn for os under stjernerne, der i dette lud fattige land, funkler lige så klart som lyste de i velstand.

 

8. dag, fredag. ”Lesotho i en Nøddeskal".

”Lesotho in a Nutshel”, så enkelt beskrives Malealea i værker om landet. Vi får her en helt enestående mulighed for at lære et lille Basotho samfunds sæder, skikke og kultur at kende. Vi opdeles i mindre grupper, der i selskab med en lokal guide går på opdagelse i området. Turen vil bl. a. omfatte et besøg på en lille skole og på et museum for medicinske planter. Vi møder også en heksedoktor (sangoma), der gerne tager gæsterne i konsultation. Hun stiller i givet fald en diagnose og ordinerer den rette urtemedicin. Man kan også blive spået, hvis man er til det. Blot stik labben frem.

Under landsbyvandringen møder vi den gæstfrie lokalbefolkning og inviteres indenfor i deres private hytter og små nyttehaver.

 

 

Sidst på eftermiddagen er der mulighed for at komme på ponytrekking, en tur af et par timers varighed til naturskønne landskaber i omegnen af Malealea. Ponyerne er små og stærke, men meget fredsommelige heste, der kan rides, selvom man ikke har ride erfaring. Er man lidt usikker, kan der hyres et barn til at gå ved siden af og holde i tøjlerne. Eller man kan lade hesten blive og vælge ”fodslaw” i stedet for trav. Eller slet og ret vegetere og suge til sig. Om aftenen er der Bål Braii, dans og underholdning.

 

9. dag, lørdag. Hovedstaden Maseru & Golden Gate National Park.

Der er ikke meget hovedstadspræg over Maseru. Der er kun få seværdigheder eller smukke bygninger. En af attraktionerne er begge dele på samme tid. Det er ”The Mokorotlo” - et museum, hvor bygningen har form som den klassiske Basotho hovedbeklædning: Mokorotloen. Bygningen rummer et virtuelt museum, hvor man kan lære mere om Bastho folkets kultur og traditioner. Og købe fine eksempler på lokalt kunsthåndværk: Flet i smuk æstetik og uldtæpper af høj kvalitet.

 

 

I udkanten af Maseru ligger industriområdet: ”Thetsane”. Forvent nu ikke et velordnet, vestligt udseende kvarter med kedelige industribygninger, men derimod et nærmest kaotisk skrabsammen med et myldrende folkeliv både ude og inde. Vi afslutter besøget i Maseru med en udendørsfrokost på landets bedste hotel: ”Lancers Inn”. Forvænte turister vil måske undre sig lidt over, at Lancers Inn kan være karakteriseret som et luksushotel. Vi ville nok snarest betegne det som et mellemklasse sted, men omgivelserne er ganske kønne og maden er, manglen på fødemidler taget i betragtning, helt OK.

Efter frokost går turen atter nordpå mod grænseovergangen: Caledonspoort. Tæt ved grænsen ligger byen Leribe, hvor vi gør et lille holdt og kigger en gang på ”Major Bell Tower”, bygget af englænderne under kolonitiden.

Tilbage i Sydafrika sættes kursen mod Golden Gate National Park, hvor vi indlogeres på Golden Gate Hotel, der er beliggende i selve nationalparken.

 

10. dag, søndag. Golden Gate & Royal Natal National Parks + Ladysmith.

Dagens rejse går gennem nogle af verdens mest særprægede og smukke bjerglandskaber. Naturelskere fra hele verden kommer rejsende til Drakensberg, spænder støvlerne på og begiver sig ud på dagslange vandringer og nyder den rene luft og ensomheden i den enestående natur. Vi vil dog lade os fragte rundt til de allersmukkeste udsigtspunkter i såvel Golden Gate National Park og Royal Natal National Park.

 

 

Efter frokost, som indtages i sidstnævnte område, går turen videre til den historisk berømte by: Ladysmith. Byen var under Boerkrigen under belejring i næsten 4 måneder. Englænderne forsøgte flere gange at undsætte byen, men blev hver gang slået tilbage af Boerne under ledelse af general Louis Botha. Et af de mest besynderlige slag fandt sted ved Spioenkop. Vi passerer området på vej ind til Ladysmith.

Den fantastiske historie om slaget om Spioenkop vil blive fortalt af mester selv på stedet, hvor begivenhederne fandt sted. I Ladysmith finder vi et hyggeligt historisk bymiljø, lige til at slentre rundt i på egen hånd. Et sted tager vi dog hen i fællesskab og det er Hindu Visnu Templet, som sammen med en statue af Gandhi vidner om, at der lever ca. 1 mio. indere i Kwa Zulu Natal.

 

 

Både indernes og Gandhis historie vender vi tilbage til i Durban.

I Ladysmith skal vi bo på det historiske Hotel Royal, der under Boerkrigen var garnison for en afdeling af de engelske tropper.

 

11. dag, mandag. Valley of the Thousand Hills, Zulu, Game Drive & Durban.

Så skal vi strikt sydpå mod rejsens endemål, Afrikas vigtigste havneby, Durban. Undervejs passerer vi nogle af Boerkrigens vigtigste slagmarker, Colenso, Thukela Heights og Chievely, hvor Winston Churchill i 1899 blev taget til fange ved hjælp af en lasso af boeren Frans Changuion. Vi gør kun et kort hold på vejen ved Chievely, men længe nok til at I kan se stederne, jernbanen, velden og for jeres indre øje se en lettere overvægtig ung mand på vild flugt forfulgt af en roligt ridende, lassosvingende Changuion.

 

 

En god 100 km længere sydpå venter en stor naturoplevelse, nemlig Valley of the Thousand Hills. Midt i det særprægede landskab ligger Zulu landsbyen: ”PheZulu”. Her tager Gasa klanen imod gæster i den centrale rondavel, hvor de fortæller om zulukulturen og underholder med sang og dans.

Lunchen, der består af en traditionel Zuluret, spises i PheZulu Croctilian Restaurant.

Senere på eftermiddagen skal vi ud på en ”minisafari” i åbne 4 x 4 trucks. Hvis vi er heldige får vi blandt andet disse dyr at se: Blesbok, Impala, Wildebeast, Zebra, Giraf, Los, Bush Buck, Duiker og Bush Pig.

35 km ad naturskønne veje, så er vi i millionbyen Durban. Forventet ankomst sidst på eftermiddagen. Og nu venter ganske anderledes oplevelser.

Vi indlogeres på rejsens sidste hotel, og mødes efter en grundig udpakning til en drink før middagen. Havet ligger lige ved. Det samme gør byens pulserende hovedstrøg, med anderledes lyde og fremmedartede dufte fra sammenbragte kulturer gennem tiderne.

 

12. dag, tirsdag. Durban.

Durban med godt to mio. indbyggere har ubestridt Afrikas største og vigtigste havn. Det meste gods til indlandene syd for Ækvator fragtes videre via havnen i Durban, hvor den største spiller er Mærsk. To kulturer har i høj grad sat deres præg på byen. Det er englænderne og inderne. Byen er opkaldt efter en engelsk guvernør: Viscount D´Urban. Mange smukke bygninger i engelsk stil præger bybilledet, mens de mest iøjnefaldende stiltræk er skabt af inderne, hvoraf der lever mere end 1 mio. i KwaZulu Natal.

Nord for havnen ligger ”Afrikas Riviera” strandområdet ”The Golden Mile”, hvor vores hotel ligger på The Beach Front. Kysten og havbunden består af det fineste strandsand og vandet er jævnt hen en 26-28 grader varmt. Så husk lige badetøjet.

 

     

 

Durban byder på mange interessante oplevelser og aktivitets-muligheder, så mange at man slet ikke kan komme om ved dem alle. Vi har derfor besluttet at differentiere programmet i Durban og lade det være op til den enkelte at sammensætte sit individuelle program. Vi drøfter og planlægger på et ”Blue Hour” møde efter ankomsten til hotellet, hvad vi gerne vil. Og danner interessegrupper. Der vil være kort og brochurer samt ”What´s on in Durban” til alle.

 

13. dag, onsdag. Fælles eller individuelt program som aftalt Søndag.

Mandag Hent igen inspiration i listen ovenfor: Durban aktivitetsliste i forslag. Om aftenen mødes vi til en drink med efterfølgende afskedsdinner på en usædvanlig skøn restaurant i hjertet af byen.

 

14. dag, torsdag. Fælles eller individuelt program / Hjemrejsen påbegyndes.

Formiddagen er til pakning og egen rådighed indtil kl. 10:30. Kl. 11 besøger vi Mærsk Shipping, der har været så venlige at tage imod os. Vi vil få en indføring i Mærsks erhvervsposition i Sydafrika, og vi er endda stillet i udsigt at blive budt på kaffe. Hjemrejsen starter lokalt med fly fra Durban kl. 17:40. Ankomst til Johannesburg kl. 18:50. Herfra afgang kl. 20.50 til London Heathrow. Vi sover forhåbentligt behageligt undervejs. Efter en ”Late Dinner” og en flyversjus.

 

15. dag, fredag. Hjemme igen.

Ankomst til London Heathrow næste morgen kl. 06.25. Vi skal videre kl. 09.55 til København, hvor vi ankommer kl. 12.50.

Efter en tårevædet afsked begiver vi os i hver sin retning fuld af fælles minder. Det tør vi godt garantere.

 

 

 

SÆRLIGE BEMÆRKNINGER.

 

Forsikring & sygdom.

Vi gør opmærksom på, at medlemsrejsen gennemføres i malariafrie områder. Der kræves derfor ingen forebyggende medicin mod sygdommen. Vi anbefaler dog, at man undersøger sine vaccinationer m. h. t. stivkrampe og difteri.

Vi gør endvidere opmærksom på at det gule sygesikringsbevis ikke gælder i Sydafrika. Der SKAL tegnes en særskilt sygerejseforsikring. Se venligst tilmeldingsseddelen på næste side.

 

Priser & betingelser.

Rejsens pris ved indlogering i delt dobbelt værelse: 17.800 kr.

Tillæg for enkeltværelse: 1.900 kr.

Afbestillingsforsikring (3 % af 17.800 kr.): 534 kr.

Sygeforsikring: AIG-sølv (standarddækning): 500 kr.

Sygeforsikring: AIG-guld (superdækning): 840 kr.

 

Rejsens pris inkluderer følgende:

 

Rejsens pris inkluderer ikke:

 

Afsluttende bemærkninger. 

Flere programpunkter er endnu i den eksplorative fase og kan derfor sagtens ændres, udskiftes eller måske endog forbedres.

Der tages endvidere forbehold for ændringer i programmet pga. uforudseelige hændelser både før og under rejsen.

 

Med venlig hilsen

Ib & Louise Margré 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

MARGRÉ & CO.

Marselisborg Alle 30 C, 8000 Århus C

Tel. 6066 9984  Email: ib@margre.dk

 

Tilmelding til

AMATOLAS MEDLEMSREJSE TIL SYDAFRIKA & LESOTHO

i perioden fra 27.10 til 10.11.2010

 

Tilmeldingsseddelen samt depositum og evt. afbestillingsforsikringsgebyr sendes til MARGRE & CO på ovenstående adresse.

 

Fulde navn (e) iflg. Pas: _______________________________________________________________________

 

Gade og nr. ________________________________________________________________________________

 

Postnr.___________By_______________________________________

 

Telefon nr.___________________________ E mail__________________________

Logiform: Dobbeltværelse______ Enkeltværelse_______ (+ 1.900 kr.)

 

Afbestillingsforsikring (frivillig), 534 kr. Ja ________ Nej __________

 

Rejseforsikring: AIG-guld – 840 kr. _________ AIG-sølv – 500 kr._____

 

Depositum: 3.000 kr. per person (+ evt. afbestillingsforsikring, 534 kr.) bedes indbetalt på én af flg. måder: (sæt kryds)

 

Bankoverførsel: NORDEA, kontonr. 2211 – 5497 142 247    ___________

Check: Direkte til MARGRÉ & CO                                          ___________

Giro: Konto nr. 8286 6248                                                       ___________

 

Dato:______________ Underskrift:_____________________________

 

PRINT TILMELDINGSKUPONEN HER